mandag 29. august 2016

Blomkål og pølsegrateng


Nå er det fantastisk flotte  blomkål i butikkene, jeg betalte kr 10,- for et krittkvitt, fast og fint blomkål, klart vi må fråtse i denne delikatessen da. Her er en enkel oppskrift, alt i en form, settes i stekeovnen og vips er middagen klar, ingen ting er bedre enn det. God mat for hele familien er det også.

DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

Ca. 500 - 600 gr litt tykke pølser  i skiver
1 blomkålhode
70 gr smør
3 1/2 ss hvetemel
Ca. 4 dl melk
Ca. 1/2 dl vann
Ca. 3-4 ss lett creme fraiche
Salt - pepper
Raspet muskatnøtt
1-2 finhakkede hvitløk
2 finhakket løk
Ca. 3-4 dl revet ost
Smør/olje


Lag først en hvit saus ved å smelte smøret (det skal bare smeltes, ikke bli brunt) i en kasserolle, tilsett melet, og rør rundt. Når du har en fast røre uten klumper, sper du med vannet mens du rører hele tiden. Ved å spe først med vann, får du lettere en hvit saus uten klumper. Spe med litt av melken, og rør til en jevn saus hver gang du sper. Tilsett creme fraiche til slutt, kok opp og la sausen småkoke i 4-5 minutter, smak til med salt, pepper og raspet muskatnøtt. Tilsett et par ss med raspet ost, rør rundt til osten smelter og hold sausen varm.
Del blomkålen i små buketter, bruk stilken også, skjær pølsene i ca 1 cm tykke skiver, hakk løk og hvitløk. Ha smør/olje på stekepannen. Legg pølseskiver, blomkål, løk og hvitløk på stekepannen og stek alt lett, det skal ikke bli brunt, bare få litt farge. Dette kan du gjøre i to omganger hvis du synes stekepannen blir for full. Ha innholdet fra stekepannen over i en ildfast form, og hell jevnt over den hvite sausen. Dryss over raspet ost og sett formen i stekeovnen ved 220 grader i ca. 15 - 20 minutter til osten begynner å få farge.
La formen avkjøle litt, og pynt gjerne med krydderurter eller hakket reddiker.
Serveres med en god salat med masse grønt og tomater.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar