fredag 1. juli 2016

Oksegryte med duft av sitron


Dette er mat som jeg elsker å lage, her kan du forberede alt i god tid på forhånd, og bare sette formen eller gryten i stekeovnen i passelig tid før måltidet. Dette er en nydelig middag som passer veldig godt til gjestemat, her slipper du å stå over grytene til gjestene kommer.

DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

Ca. 800 gr mørnet oksekjøtt i terninger
1 stor løk i båter
3-4 sjalottløk i båter
2 fedd finhakket hvitløk
1 boks hermetiske tomater i biter
1/2 dl chilisaus
1 1/2 ts provencekrydder
2 - 2 1/2 dl rødvin eller vann
4 store poteter i store biter
2 gulrøtter i biter
2 persillerøtter i biter
Salt - pepper
Litt presset sitron
Raspet sitronskall
Persilledryss
Smør/olje


Del kjøttet i terninger, strø på litt salt og pepper og stek kjøttet lett brunt i smør/olje. Legg kjøttet i en gryte eller en ildfast form. Stek løken til den begynner å få farge, tilsett hvitløken og la det få surre sammen et par minutter. Fordel løken over kjøttet i formen. Kutt potet og grønnsaker i passe store biter, legg de i en kasserolle med vann som akkurat dekker, strø på aldri så lite salt og kok potet og grønnsaker i 3-4 minutter. Slå av vannet og fordel grønnsakene over kjøtt og løk i formen. Bland sammen boksen med hakkede tomater, chilisaus, vin, litt presset sitron og krydder. Smak sausen til med litt salt og pepper, vær forsiktig med saltet, da det er salt på kjøttet også. Hell hele blandingen over i formen. Bruk en skje og en gaffel og vend rundt på innholdet slik at alt er jevnt fordelt. Dekk formen med folie og sett den i stekeovnen på 180 grader i 1 time og 20 minutter.
Ta ut formen og rasp over sitronskall og dryss over hakket persille. Sett hele formen frem på bordet med et godt brød som tilbehør. Det er veldig godt å dyppe brødet i den fantastiske gode sausen som danner seg i formen under steking.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar