fredag 8. juli 2016

Kardemommeboller


Det ble boller til kaffen hos oss i dag, og det ble boller til dugnadsgjengen som maler og gjør det trivelig i huset her vi bor. Bollene er utrolig gode, de er myke med masse smak av kardemomme, en enkel deig å lage og lett å bake ut. Bollene er fine å fryse.


 DU TRENGER:

50 gr gjær
4 dl fingervarm melk
120 gr mykt smør
1 dl lys sirup
1/2 ts salt
1 egg
12 - 13 dl hvetemel

FYLL:
120 gr mykt smør
1/2 dl sukker
2 ts kardemomme
2 ts vaniljesukker

TOPPING:
Sammenpisket egg til pensling
1/2 dl perlesukker
1 ts kardemomme 



Rør ut gjæren i fingervarm melk og tilsett salt, sirup, egg og det meste av hvetemelet. La kjøkkenmaskinen gå på middels hastighet og tilsett mere mel til du har en deig som ikke skal være for fast. Tilsett smøret i biter og la maskinen gå til alt smøret er godt arbeidet inn i daigen. Dekk deigen med plast og sett den på et lunt sted til heving, det tar ca. 30 - 45 minutter. Ta deigen ned på melet bakebord og kna den lett. Del deigen i to, og kjevle ut deigen til en leiv ca. 30 x 40 cm. Rør sammen ingrediensene til fyllet og bre halvparten av fyllet over halvparten av deigleiven. Brett den halvparten av deigen som det ikke er fyll på over den delen med fyll. Kjevle lett over slik at delene fester seg litt, og skjær deigen i remser som tvinnes lett sammen til en knute. Legg knutene på bakepapirkledd stekeplate til etterheving i på et lunt sted ca. 30 minutter. Når bollene er passelig hevet pensles bollene med sammenpisket egg og strøs med en blanding av perlesukker og kardemomme. Bollene stekes lys brune ved 230 grader i ca. 6 - 8 minutter. Avkjøles på rist.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar