Ingen søndagsfrokost uten gode grove rundstykker med sprø skorpe, lune og med smøret som smelter litt og en god marmelade eller rørte bær til. Selvfølgelig er det aller best med hjemmebakte grove rundstykker, bakt med grovt mel og frø, det er veldig greit å ha noen slike i fryseren. Slikt bakverk behøver ikke nytes kun til frokost, men er også fabelaktig til nistemat, som burgerbrød, eller som sandwich.
DU TRENGER:
50 gr gjær
4 dl skummet kulturmelk
Ca. 2-3 dl lunkent vann
3 ss olje
1 ss honning
1 ts salt
50 gr havregryn
100 gr solsikkekjerner
150 gr sgrov sammalt hvete
150 gr grov rug
Ca. 450 gr hvetemel
2-3 ss havrekli eller kruskakli
1 egg til pensling
Frø til å drysse over
Bland mel og gryn i bakebollen sammen med salt og honning og lunken kulturmelk. Lunk vannet aldri så lite, rør ut gjæren i litt av det lunkne vannet og hell det i bakebollen mens du lar kjøkkenmaskinen gå. Tilpass med lunkent vann og hvetemel slik at du får en passe fast deig, og pass på at deigen ikke blir for fast, heller litt løs enn for fast. La maskinen gå mens du tilsetter oljen langs kanten av bakebollen, og la maskien fortsette å gå på middels hastighet i 5-8 minutter. Dekk bakebollen med plast og sett deigen til heving ca. en time, eller til deigen har nådd dobbelt størrelse. Ta deigen ned på melet bakebord, kna den godt igjennom og rull til en lang tykk pølse som deles opp i emner, rulles til rundstykker som settes på bakepapirkledd stekebrett. Du kan også gjøre dette på en mere lettvint måte ved å dele deigen over på langs, bruk en kniv eller en deigskrape og kutt opp jevne biter som settes direkte på bakepapirkledd stekebrettet uten å rulles. Sett rundstykkene til etterheving, pensle med sammenpisket egg og strø med frø. Stekes ved ca. 200 grader i ca. 15 minutter. Avkjøles på rist.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar