tirsdag 14. august 2018

Eltefritt brød med rug og havregryn


Det er et utall varianter av eltefritt brød og de fleste er skikkelig gode brød med knasende sprø skorpe. I dag har jeg bakt et eltefritt brød med rug og litt havregryn. Det viktigste når man baker eltefritt er at man ikke bruker for mye grovt mel, da kan du risikere et ganske kompakt brød, så det er en utfordring. Brødet i dag ble saftig og godt på smak og at det er lettvint med slike brød sier seg selv. Så er det utrolig koselig å servere et slikt brød når man har gjester. Akkurat dette brødet er det første gang jeg baker, det ble et skikkelig godt grovt brød, mykt og saftig og med knasende sprø skorpe.

TIL DETTE BRØDET TRENGER DU:

400 gr hvetemel
1/2 ts tørrgjær
100 gr grov sammalt rug
100 gr fin sammalt rug
40 gr havregryn
40 gr solsikkefrø
1 ss honning
1 ts salt
5 dl lunkent vann


Rør sammen alle de tørre ingrediensene i en bakebolle og tilsett vann. Rør godt sammen med en sleiv. Nå har du en "litt klissete" deig, men ikke så tynn at den flyter utover. Sett lokk på bakebollen eller dekk godt med plast. Nå skal deigen stå i minst 12 timer og kan godt stå 20 timer. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø på godt med mel. Hell deigen over på bakepapiret, det er viktig at du har nok mel på bakepapiret for deigen er ganske klissete. Så begynner du å brette, enten med melete hender, en slikkepott eller bruk en deigskarape. Brett fra alle fire sidene inn mot midten som om du skulle bretter en konvolutt. Gjenta dette et par ganger. Legg nå brødet med bretten ned, ha på mere mel hvis deigen klistrer seg. La brødet ligge slik og etterheve i ca. 2 timer. 30 minutter før brødet skal stekes setter du stekeovnen på 250 grader og setter inn jerngryten med lokk som brødet skal stekes i. Når gryten har stått i ovnen i 30 minutter tar du den ut, tar av lokket (husk gode grytekluter/grytevotter). Ta tak i endene på bakepapiret og vipp brødet over i gryten, eller gjør slik som jeg synes er det enkleste, ta tak i bakepapiret og "lemp" brødet med bakepapiret i gryten. Legg på grytelokket, sett gryten i stekeovnen på nederste rille og stek brødet i 30 minutter. Ta av lokket og  senk varmen til 210 grader og stek videre i 10- 15 minutter. Avkjøl brødet på rist.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar