mandag 12. oktober 2015

Eltefrie rundstykker med kesam


Duftende god gjærbakst - ingen ting kan måle seg med det. De rundstykkene jeg bakte i dag er sånne som nesten "baker seg selv", det er bare å røre sammen og dele opp i biter. Egentlig er dette her en slags restemat, jeg har brukt kesam som har vært i fryseren da den holdt på å gå ut på dato, det samme med melken og noen melrester etter tidligere bakst. Det grove melet kan byttes ut med et annet grovt mel som du kanskje har en rest av, men mengden av grovt og fint mel må være slik som her når du baker på denne måten.


DU TRENGER:

4 dl grovbakstmel (eller grov eller fin rug)
10 gr tørrgjær
5 1/2 dl melk (eller 50/50 melk og vann)
2 dl kesam
1 1/2 ts salt
2 dl grov spelt (eller grov rug eller grovt sammalt hvete)
7 dl hvetemel
50 gr solsikkefrø
50 gr gresskarfrø


Bland alle de tørre ingrediensene i bakebollen, bland melk og kesam. Bruk en tresleiv og rør inn melkeblandingen, rør godt rundt, deigen skal være litt bløt, men ikke flytende. Dekk deigen med plast eller lokk og sett den på et lunt sted til heving. I og med at det er lite gjær i deigen trenger deigen litt mere tid enn vanlig til å heve, og den blir hellet ikke så stor som en vanlig gjærbakst, så et par timer trenger den til heving. Når du ser at deigen er blitt større og den liksom bobler oppå er den ferdig.
Ha godt med mel på bakstebordet og skrap deigen ut av bakebollen. Bruk en deigskrape eller en slikkepott og brett deigen sammen noen ganger, så drar du den slik at det blir som et langt brød. Del opp i biter passe store til rundstykker og legg de på bakepapirkledd stekeplate. Pensle rundstykkene med vann og la de heve til dobbelt størrelse. Stekes ved 200 gradet i 13 - 15 minutter. Avkjøles på rist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar