lørdag 25. november 2017

Vaniljeboller


Jeg fant denne oppskriften i et dansk matblad og fikk innmari lyst til å prøve de. De minner om wienerbrød som de i Tyskland kaller  Spandauer, bare at disse her er laget av hvetedeig. Både deigen og bollene er enkle å lage og virkelig god på smak. Vil du kan du ringle over melisglasur, selv synes jeg det blir i søteste laget. Jeg har laget vaniljekrem selv, men det er ingen ting i veien for at du kan bruke en pakke ferdigkjøpt, men vil du lage selv, finner du oppskriften her

DU TRENGER TIL CA. 20 BOLLER:

50 gr gjær
4 dl blandet melk/fløte
1 dl sukker
1 sammenpisket egg
Liten klype salt
2 ts kardemomme
Ca. 12 - 13 dl hvetemel
180 gr mykt smør
Vaniljekrem
Egg til pensling
Brunt sukker til å strø oppå



Lunk melk/fløte til det er fingervarmt og rør ut gjæren i dette. Tilsett salt, kardemomme, sukker og sammenpisket egg mens du lar kjøkkenmaskinen gå. Tilsett hvetemel litt etter litt til du har en passe fast deig. Nå tilsetter du smøret i biter mens maskinen går helt til alt smøret er eltet inn i deigen. Dekk bakebollen med plast og sett til heving ca. 1 time. Ta deigen ned på bakebordet og kjevle ut en leiv som er ca 1/2 cm tykk. Del leiven opp i firkanter ca. 9x9 cm og legg ca. 1 barneskje vaniljekrem midt på hver firkant. Ta tak i hjørnene på firkanten og brett de over vaniljekremen og klem sammen, gjør det samme med de andre to hjørnene og så klemer du sammen de andre fire hjørnene som du får når du har klemt sammen fire hjørner. (Se bilde under)


Sett bollene på bakepapirkledd stekeplate og etterhev i ca 30 -40 minutter. Pensle med sammenpisket egg og strø med brunt sukker. Stek bollene ved 200 grader i 8 -10 minutter. Avkjøles på rist. Bollene åpner seg litt under etterheving og steking.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar