onsdag 12. juli 2017

Fransk landbrød med rug


Et godt brød, mykt og saftig og litt grovere enn det vanlige franske landbrødet som oftest er helt lyst, eller er tilsatt bare litt grovt mel. Jeg baker helst brød med rug, da jeg selv synes jeg får best resultat, og det blir et brød som alltid er holdbart og har en rik smak. Dette brødet er laget med en fordeig som får stå et par timer og så lar jeg deigen bli bearbeidet lenge i kjøkkenmaskinen.


DU TRENGER TIL TO BRØD:

FORDEIG:
100 gr fin rug
100 gr grov rug
 4 dl kokende varmt vann

Ha begge melsortene i en liten skål/bolle og rør inn det kokende vannet. Dette blir som en grøt, og skal stå til det blir nesten kaldt, det tar et par timer på kjøkkenbenken. Dekk bollen med plast.

DEIGEN:

600 - 650 gr hvetemel
4 dl lunkent vann
35 gr gjær
1 stor ts salt
1 stor ss mørk sirup
2 ss god olivenolje


Smuldre gjæren i bakebollen, tilsett vann, sirup og salt. La kjøkkenmaskinen gå mens du tilsetter mesteparten av hvetemelet. La maskinen gå på middels hastighet i ca 10 minutter. Tilsett fordeigen litt etter litt mens maskinen går og tilsett mere hvetemel. Deigen skal være litt "klissete". Tilsett olivenolje og nå lar du bare maskinen gå på middels hastighet i ca. 15 minutter. Dekk til deigen med plast, og sett den til heving på et lunt sted til den er ca. dobbelt så stor, det tar ca. 1 time. Ha godt med hvetemel på bakebordet og skrap deigen ut av bakebollen. La deigen hvile i 5 - 10 minutter før du deler deigen i to like store emner. Kna godt og bruk mere mel hvis det trengs. Form hvert emne til to runde eller avlange brød som settes til etterheving på en bakepapirkledd stekeplate. Når brødene begynner å nerme seg dobbelt størrelse, bruker du en skarp kniv og lager noen fine kutt på toppen av brødene. Pensle med vann, og sett brødene inn i stekeovnen på 230 grader. Etter 10 minutter slår du varmen på stekeovnen ned til 190 grader og lar brødene få steke i ca. 40 minutter til. Avkjøles på rist.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar