lørdag 3. juni 2017

Risengrynsgrøt med rømmegrøt


Dette er grøt som jeg husker fra min barndom, den er en fantastisk god grøt med en spesiell fin myk konsistens og den er mettende. Det krever litt mere arbeid, i og med at du må koke to slags grøt, men risgrøten lager seg "nesten" selv. Du kan velge om du vil ha rømmefett eller smørøye på grøten, og selvfølgelig må du ha sukker og kanel.

DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

RISGRØT:
2 dl risengryn
2 dl vann
Litt salt
Ca. 8 dl melk

Ha vann, salt og ris i en kasserolle med slippbelegg og kok opp. Spe med ca. 5 dl melk og kok opp mens du rører. Slå platen ned på laveste eller nest laveste temperatur og sett lokk på kasserollen. Rør i grøten av og til. Når grøten begynner å tykne rører du godt om og sper med mere melk. la grøten småkoke på lav varme til den er ferdig kokt og har passelig tykkelse.

RØMMEGRØT:
1 boks seterrømme
Ca. 2 dl hvetemel
Salt
Ca. 2-3 dl melk

Ha rømmen i en kasserolle med slippbelegg og la den småkoke i ca. 10 minutter under lokk. Rør inn halvparten av melet og rør godt slik at det ikke blir klumper. La dette få koke i noen minutter til du ser at det pipler frem fett. Bruk en skje og samle opp rømmefettet og samle det i en liten bolle eller en smørsmelter. Når du har samlet så mye fett at du ser det er nok, tilsetter du resten av melet og sper med melken. Rør godt slik at du ikke får klumper. Kok opp grøten og øs en stor øse med risgrøt over i rømmegrøten, dette gjentar du, før du heller rømmegrøten over i risgrøten mens du rører rundt. La grøten få småkoke i 8 - 10 minutter før du serverer grøten med rømmefettet, sukker og kanel.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar