fredag 11. september 2015

Helstekt kylling med urter, ovnsbakte grønnsaker og himmelsk saus


Dette tror jeg er den aller beste kyllingen jeg noen sinne har tilberedt - er det noe som man kan kalle himmelsk godt, så må det være denne kyllingen her. Jeg har faktisk gledet meg til å dele denne godbiten med dere. Kvier du deg til å tilberede en hel kylling er det forståelig, det gjorde jeg også første gang, men egentlig er det ikke vanskelig i det hele tatt, det er bare å sette igang. Denne kyllingen jeg har i dag er ganske liten, så den passer til tre personer.


DU TRENGER:

1 hel kylling
1 ss finhakket rosmarin
1 ss finhakket timian
1 ss finhakket oregano
2 fedd finhakket hvitløk + 6 fedd hvitløk i strimler
Ca. 50 gr mykt smør
1 sitron i tykke skiver
Salt - pepper
Bommulstråd

Gjør først istand alt som skal brukes til kyllingen, klipp opp bommulstråd som du skal surre rundt vingene, og tråd til å binde sammen bena slik at de ikke spriker mens kyllingen steker. Rør sammen smør, hakkede krydderurter og den finhakkede hvitløken, bruk en gaffel så går det greit. Skjær opp sitronen i tykke skiver. Bruk engangshansker når du vasker og gjør istand kyllingen. Ha kyllingen under rennende vann, og la vannet renne innvendig på kyllingen, bruk en børste eller bruk fingrene og ta ut det som er igjen av innmaten. Tørk kyllingen med husholdningspapir. Bruk fortsatt engangshansker og ta klumper av kryddersmør og dytt under skinnet på kyllingen over det hele også under skinnet på  kyllinglårene. Har du litt kryddersmør til overs så legg det inn i selve kyllingen. Putt sitronskivene inn i kyllingen og surr bommulstråd rundt kyllingen slik at vingene ligger inntil skroget og knytt smmen bena. Strø på salt og pepper og legg kyllingen på en rist over en liten langpanne eller en ildfast form, hell ca 2 dl vann i formen og sett kyllingen inn i stekeovnen på 150 grader i ca. 45 minutter. Øk varmen til 200 grader og hell på mere vann hvis det trengs og stek kyllingen videre i ca. 30 minutter. Klipp av bommulstrådene det siste kvarteret slik at kyllingen blir stekt innvendig på lårene. La kyllingen hvile i ca. 20 minutter før du begynner å skjære i den. Ta vare på kraften som er i formen.


OVNSBAKTE ROTGRØNNSAKER:

2 gulrøtter delt på langs
2 persillerøtter delt på langs
3 poteter delt i båter
2 polkabeter delt i båter
God olivenolje
Salt - pepper
1 ts tørket timian

Skrell, skyll og del grønnsakene, du kan bruke andre grønnsaker som du liker bedre. Ha grønnsakene i en kasserolle og kok de i ca. 7-8 minutter. Hell av kokevannet og legg grønnsakene i et ildfast fat  eller form og hell over olje, strø på krydder og vend rundt på grønnsakene slik at du fordeler jevnt olje og krydder. Sett formen inn i stekeovnen når du tar ut kyllingen  (200 grader) og bak grønnsakene til de er møre, det tar ca 10 - 15 minutter. Og mens kyllingen hviler og grønnsakene står i ovnen, lager du sausen.


CREME FRAICHE SAUS MED SENNEP OG HONNING:

Ca. 2 dl lett creme fraiche
2 ts Dijon sennep
1 ts honning (ikke lynghonning)
1 - 2 dl kraft fra kyllingen (husk å sile kraften)
1 ts maizenna
Litt vin eller vann til å røre ut maizenna med
Litt presset sitron
Salt - pepper

Ha creme fraiche, honning, sennep og kyllingkraft i en kasserolle og kok opp. Rør ut maizenna i litt vin eller vann og rør det inn i sausen. Kok opp og smak til med salt, pepper og sitron.
For å ha sagt det en gang til - dette var et aldeles nydelig måltid.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar