fredag 4. september 2015

Fårikål


Fårikål er tradisjonsmat og livretten til mange, den er også stemt frem av ni-timen som Norges nasjonalrett. Fårikål er festmat, og hverdagsmat, og det er blitt veldig populært med fårikål lag.  De fleste kan lage fårikål, det er egentlig såre enkelt med alt i en gryte, men her kommer min måte, den er sikkert ikke så mye annerledes enn den måten de fleste andre bruker. Lag gjerne dobbel porsjon når du lager fårikål den er like god og kanskje bedre neste dag. Til fårikål skal det helst være kjøtt av forskjellige deler på dyret, litt av nakke og litt av bog og bryst, men bog er det mest vanlige.


 DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

1,5 kg lam eller sauekjøtt
1,5 -2 kg hodekål
Ca. 4- 5 dl vann
4-5 ts hel svart pepper
2-3 ts salt


 Riv av de ytterste lagene på kålen hvis de har flekker. Del kålen først i to så i båter, la litt av stilken være på slik at kålbåtene sitter sammen. Skyll kålen godt. Tørk av kjøttet, bruk en skarp kniv og skjær bort store fettklumper og biter der det er mye blod. Legg kjøtt og kål lagvis i en stor gryte, begynn med kjøttet og legg kjøttbitene med fettsiden ned. Så legger du et lag med kål osv. Strø salt og hele pepperkorn mellom hvert lag og hell på vannet til slutt. Noen bruker å strø litt hvetemel mellom lagene, jeg bruker ikke hvetemel, jeg synes det er mye bedre uten, men det er en smakssak.
Kok opp fårikålgryten, slå ned varmen og la fårikålen småputre i minst 2 timer, da skal kjøttet løsne fra bena.Pass på at gryten ikke koker tom for vann, så ta en liten kontroll av og til og synes du det begynner å bli lite så fyll på litt mere vann.
Fårikålen serveres med gode poteter, gjerne mandelpoteter.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar