tirsdag 19. november 2013

Brytebrød med havregryn


En enklere måte å bake frokostrundstykker på enn å stå og rulle, her knar du likesågodt hele deigen utover i langpannen, deler opp med en kniv eller pizzahjul, og brekker bitene fra hverandre når brytebrødet er helt kaldt. Brytebrødet er fint å fryse.

DU TRENGER TIL EN STOR LANGPANNE:

400 gr hvetemel
200 gr sammalt hvete grov eller fin
250 gr havregryn
50 gr hvetekim
200 gr grov rug
50 gr kruskakli
4 ss olje
1 ts salt
50 gr gjær 
Ca. 9 dl lunkent vann

Bland alt det tørre i en stor bakebolle eller bollen til kjøkkenmaskinen. Løs opp gjæren i det lunkne vannet, pass på at det ikke er for varmt. Rør inn vann/gjærblanding i det tørre og la maskinen gå evnt. arbeide godt med hendene. Tilsett oljen til slutt. Tilsett mere vann eller mel hvis deigen er for løs eller for fast. Arbeid deigen godt i 5-8 minutter, noe lengre hvis du bruker hendene.


Dekk bollen med plast og sett den på et lunt sted til heving. La deigen heve til dobbelt størrelse (ca. 45-60 minutter) Ta deigen ned på melet bakebord og kna den lett mens du knar den litt utover til en firkant. Dekk langpannen til stekeovnen med bakepapir og legg deigen i langpannen. Kna deigen utover slik at den fyller hele formen. Dekk med plast og sett til etterheving ca 30 minutter. Bruk en skarp kniv eller et pizzahjul og lag ruter. Pensle med vann eller melk og strø frø over, gjerne flere sorter frø.
Sett formen i forvarmet stekeovn på 200 grader, og stek i ca. 25-30 minutter. Avkjøles på rist og deles når brytebrødet er helt kaldt. Det går greit å bryte bitene fra hverandre, men du får penere ruter hvis du bruker en kniv og skjærer bitene fra hverandre.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar