lørdag 30. november 2013

Julebrød


Å bake julebrød eller julekake er en fast juletradisjon her hos oss, og det er alltid julebrød som er den mest populære julebaksten. Jeg baker gjerne mange julebrød og bruker de som gaver til slekt og venner. Årets julebrød er en oppskrift jeg aldri har brukt før, den kan anbefales, nydelig konsistens og smak og det var en god deig å arbeide med. Jeg har både rosiner og sukat i mine brød, men ikke alle liker sukat så det kan du sløyfe, men rosiner er liksom obligatorisk. Det er lurt å leggge rosinene i bløt, da blir de mykere og bedre og blir jevnere fordelt i brødene.


TIL 4 BRØD ELLER KAKER TRENGER DU:

2 l hvetemel + litt til
250 gr smør (meierismør)
7 dl melk
1 pk gjær (gjerne rød)
2 1/2 dl sukker
2 egg + egg til pensling
100 - 150 gr sukat
250 gr rosiner
2-3 ts kardemomme

Legg rosinene i bløt i 1 dl varmt vann og la de få bløte seg i minst 1 time, rør rundt i rosinene av og til. Bruk gjerne også 3-4 ss rom eller barandy i bløtevannet, men det er ikke nødvendig.  La smøret ligge i romtemperatur slik at det blir mykt. Rør gjæren ut i lunken melk. Ha mesteparten av melet og smøret i kjøkkenmaskinen og smuldre/røre smør og mel godt sammen. Tilsett eggene, melk/gjærblandingen, sukker, kardemomme og mere mel til passende deig mens du lar maskinen gå. La deigen gå i maskinen i minst 6 -8 minutter så tilsetter du rosinene og lar maskinen gå litt til, og da må du tilsette litt mere mel også. Dekk med plast og sett til heving i ca. 1 time. Ta deigen ned på bakebordet, bruk litt mel hvis deigen er for løs. Del i fire like store emner og rull til brød eller kaker. Jeg lagde to brød og to kaker, så ble det litt variasjon. La brødene etterheve under plast i ca. 1/2 time, pensle med egg og stek ved 225 grader i ca. 25 - 30 minutter. Legg over et bakepapir hvis du ser at de blir alt for mørk.
 For at du skal være sikker på at brødene er ferdigstekt, skal du høre en hul lyd når du banker på brødet med fingerknoken. Brødene avkjøles på rist og de skal kjølne helt før du begynner å skjære i brødene. Fine å fryse.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar