mandag 30. november 2015

Dansk rugbrød


Dette er et nydelig brød som som passer  aller best til sild, leverpostei og andre typer pålegg med  litt smak, men for ikke å snakke om når brødet er helt ferskt  og litt varmt med brunost på. Brødet er bakt hovedsakelig av rug, med sirup og solsikkefrø, og er derfor  litt "tungt "og litt syrlig på smak. Deigen lages i to omganger, men det er en enkel oppskrift og ikke noe stort arbeid.

TIL TO BRØD TRENGER DU:

FORDEIG:

300 gr sammalt fin rug
400 gr sammalt grov rug
120 gr solsikkekjerner
40 gr linfrø
3 ts salt
7 dl kaldt vann

HOVEDDEIG:

1 1/2 dl vann
1 pk gjær (50 gr)
220 gr hvetemel
3 ss mørk sirup


Rør sammen alle ingrediensene til fordeigen, bruk en tresleiv eller en kjøkkenmaskin og rør godt på lav hastighet hvis du bruker kjøkkenmaskin, det skal bli en ganske klissete deig. Dekk deigen med plast og la den stå på kjøkkenbenken i  minst 4 timer, gjerne natten over.
Til hoved deigen bruker du lunkent vann som du rører ut gjæren i så tilsetter du gjærblandingen, hvetemelet og sirupen i fordeigen. Bruk en kjøkkenmaskin og la maskinen gå i 5-8 minutter på lav/middels hastighet. Dekk med plast og sett til heving på et lunt sted i ca 1 time eller til deigen har hevet til ca. dobbelt størrelse. Ta deigen ned på bakebordet, bruk litt hvetemel og form til to avlange brød som legges i brødformer dekket med bakepapir. La brødene stå lunt til etterheving og de skal heve til de når opp til kanten på formen. Stekes i forvarmet ovn ved 225 grader i ca.  25 minutter, slå varmen ned til 190 grader og stek videre i 20 - 30  minutter. Avkjøl brødene på rist. Kan fryses.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar