onsdag 4. november 2015

Vintersuppe (Soupe d`hiver)


En riktig god og gammeldags suppe med hele gryn og bønner, næringsrik og mettende. Suppen kan lages dagen i forveien og varmes opp til middag en dag du har knapt om tid og skal ha middagen ferdig i en fei.  Da har du middagen ferdig mens du dekker bordet. Du kan bytte ut eller erstatte de grønnsakene jeg har brukt i dag, men perlebygg (hel bygg) og grønnkål er de ingrediensene som liksom gjør denne suppen ekstra vitaminrik og mettende. Perlebygg må legges i kokende vann en times tid før du har den i suppegryten.


TIL 4 PERSONER TRENGER DU:

Ca. 100 gram perlebygg (hel bygg) 
3-4 gulrøtter i skiver
3-4 poteter i biter (kan sløyfes)
1-2 persillerøtter i skiver
Ca. 1/4 sellerirot i biter
1-2 stilkselleri i små biter
1 purre i tynne ringer
150 gr bacon i små biter (eller chorizopølse eller blanding av begge)
3-4 skiver kolrabi i biter
1/2 - 1 pakke ferdigkuttet grønnkål  
1-2 bokser hvite bønner
Kraft/buljongterning/vann
Salt - pepper


Legg perlebygg i bløt i varmt vann en times tid før koking. Skrell og kutt opp alle grønnsakene og potetene. Kutt opp bacon i små biter, legg det i en kasserolle med kraft eller vann/buljongterning. La bacon koke i 10 - 15 minutter før du begynner å tilsette grønnsakene. Begynn med å legge i kolrabi, sellerirot og persillerøtter, kok opp og la dette koke 5-6 minutter før du tilsetter gulrøtter og potet sammen med perlebygg (tøm av det vannet de er bløtlagt i), kok opp igjen og etter noen minutter tilsetter du grønnkål og purre. Når du gjør det slik, blir ikke noen av grønnsakene overkokt. Bruker du chorizo i stedet for bacon, trenger de ikke koke så lenge, bare noen minutter. Bønner tar du i suppen helt til slutt, de skal bare varmes, husk å skylle bønnene under rennende vann før de helles i suppen. Suppen serveres rykende varm med brød eller flatbrød.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar