onsdag 25. november 2015

Mandarinmarmelade med julesmak


De så så fristende ut i butikken så jeg kom hjem med en stoooor pose - mandariner. Det hjalp så lite at det også var rimelig - de var ganske sure - så der stod en stor skål med mandariner som ingen hadde lyst til å spise. Siden jeg "nesten" aldri kaster mat ble det laget marmelade, og bare for å få sagt det, den ble aldeles nydelig. Nå brukte jeg hele posen, det var ca. 20 små mandariner, men du trenger ikke bruke så mange, du minsker bare mengden av sukker og krydder.


DU TRENGER:

Ca. 20 mandariner
1 kanelstang ca. 15 cm 
10 hele nellik
10 hele kardemomme
2 stjerneanis
1/2 vaniljestang
2 ts vaniljesukker
Saft av 1 sitron
Ca. 200 - 300 gr sukker


5-6 mandariner skrubbes godt og skjæres i tynne skiver med skallet på, resten av mandarinene skrelles og deles opp i biter. Ha alle ingrediensene i en kasserolle og kok opp, la marmeladen koke uten lokk i 35 - 40 minutter, ta en marmeladeprøve ved å ta litt marmelade på et tefat, la det bli helt avkjølt og da skal du kunne dra fingeren gjennom uten at marmeladen siger sammen igjen. Er marmeladen for bløt så kok videre. Smak på marmeladen for å kjenne om det er nok sukker. Synes du marmeladen blir for klumpete så gjør som jeg gjør, ta ca. halvparten av marmeladen i en skål eller bolle og kjør det glatt med en stavmikser og så bland det sammen igjen, da blir det en jevn marmelade med litt hele mandarinbiter. Bruker du stavmikser må du plukke ut de hele krydderne, det blir ikke noe fin marmelade hvis den er full av kryddersmuler.
Denne marmeladen har lite sukker og derfor holder den seg ikke så lenge i kjøleskapet, så putt den i fryseren i små porsjoner.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar