Dette er bakst av den gode gamle sorten, fra den gang de fleste kakesorter var stekt i jern eller kokt i smult. Oppskriften på disse tørrvaflene tror jeg stammer fra Bjørnsund på Romsdalskysten, tørrvafler var ofte brukt som "niste" da de "rodde fiske", tørrvafler holdt seg lenge og fikk ikke så fort mugg som brød gjorde. Tørrvafler smaker utrolig godt med smør og geitost eller vanlig brunost, og er "fast følge" hos oss i julen. Dette er en stor oppskrift så den kan godt halveres.
DU TRENGER:
250 gr smør
250 gr sukker
2 egg
250 gr potetmel
1 ts vaniljesukker
3 dl melk
2 ss hjorthornsalt (bruk måleskje)
650 gr hvetemel
Rør smør og sukker hvitt og porøst. Rør inn eggene ett av gangen. Bland vaniljesukker og hjorthornsalt med et par ss hvetemel og rør det inn i deigen. Rør inn resten av melet og potetmelet vekselvis med melken. Prøv å røre for hånd, og ikke rør mere enn nødvendig, da blir deigen god å kjevle.
Klipp til et stykke tynn papp i størrelse med vaffeljernet ditt. Ta små emner av deigen og mel på bakebordet, kjevle tynt ut, legg på pappskiven, bruk en skarp kniv eller pizzahjul og skjær rundt. Legg rundingen i vaffeljernet og stek til vaffelen er gylden. Legg de stekte vaflene på rist til avkjøling. Oppbevar tørr vaflene i en tett boks eller glass, da holder de seg godt,
men først bør du unne deg en kaffekopp og en vaffel med smør og ost.
Du verden kor kjekt det var å finne dette,min mor var nemlig fra Bjørnsund . Dette laga ho til kvar jul,kjempegode . Har hatt bare ei sånn cirka oppskrift etter ho,notert ein gong ho laga den da ho besøkte oss. Alt var bare sånn ca,til «passe « deig😉 dei her skal prøvast😉
SvarSlettDette er helt samme oppskrifta mamma brukte. Vi er fra Harøya og bare en liten rotur over fjorden fra Bjørnsund. Nam 😋
SvarSlett