tirsdag 25. november 2014

Lammerull


Har du ikke laget lammerull tidligere synes du kanskje det høres og ser vanskelig ut, men det å lage lammerull er mye enklere enn du tror. Det gjelder å forberede godt, ta frem og måle opp alle ingrediensene som du skal bruke før du begynner. Det er også viktig at du ikke lager rullen så stor at du ikke har stor nok kasserolle til å koke den i. Jeg har laget en stor rull av to slagsider - 2 kg tilsammen, men du kan bruke en slagside og litt ekstra kjøtt. Noen bruker hakket løk som smakstilsetning i tillegg til andre krydder, jeg sløyfer løken, synes fåresmaken kommer mere til sin rett uten løk, men det er en smakssak.

DU TRENGER:
 
1 kg slagside av lam uten bein
1 kg fårekjøtt
Eller:
Ca. 2 kg slagside av lam
3-4 ts salt
2 ts sukker
1 ts ingefær
1 ts pepper
3 ts gelatinpulver
Evnt. 2 ss finhakket løk
Stoppenål (grov nål med stort øye)
Bommulstråd som egner seg til matlaging og som tåler å kokes


Legg slagsiden flatt utover, bruker du to slagsider legger du de slik at de overlapper hverandre, bruker du ekstra kjøtt så legg det jevnt utover slagsiden. Bland sammen krydder og dryss det jevnt utover  slagsiden sammen med gelatinpulver. Rull fast sammen til en jevn og glatt rull. Sett i "tapaspinner" slik at du holder rullen sammen mens du syr. Bruk en lang dobbel tråd i nålen slik at du slipper å bytte tråd så ofte. Begynn å sy sammen på den tykkeste enden, og fortsett å sy sammen hele rullen. Når rullen er ferdigsydd, surrer du rullen i tillegg. La rullen ligge et par døgn i kjøleskapet slik at krydderet får "satt seg"
Det er vanlig å legge rullen i saltlake, jeg gjør ikke det. Jeg koker rullen og legger den i press da jeg synes den blir salt nok.
KOKING AV RULL:
Før du koker rullen må du pakke den godt inn i et kjøkkenhåndkle og surre godt med bomullstråd rundt. Kok opp en kasserolle med vann og tilsett litt salt. Legg rullen i det kokende vannet, la vannet komme til kokepunktet igjen og la rullen trekke bortimot 2 timer (ca. 1 time pr kilo rull). Ta opp rullen og la den hvile 10 - 15 minutter. Ta vare på kraften det er en god kraft å koke suppe på. Legg rullen på en brødfjøl eller et brett og legg en brødfjøl eller et brett over, legg på noe tungt, ca. 2-3 kilo og øk tyngden etter hvert til du har 5-6 kilo. Bruk murstein eller en kjele med vann. La rullen ligge i press natten over.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar