fredag 7. november 2014

Lammestek med ovnsbakte grønnsaker og rødvinssaus


Jeg elsker alle retter av lam, så for meg varer lammesesongen laaaaangt utover høsten og vinteren. Fårikål er det aller beste jeg vet, men lammefrikasse´ og lammegryter er også noen av livrettene. I dag er det en nydelig lammestek, litt mere jobbing på kjøkkenet, men her får du igjen for strevet i rikt monn.


 DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

Lammelår med ben ca. 2 - 2,5 kg
Salt - pepper
1-2 ts tørket rosmarin eller bruk friske rosmarinkvister
Ca. 4-5 fedd hvitløk
Timian (kan sløyfes)

La kjøttet få ligge på kjøkkenbenken en times tid slik at det ikke er kjøleskapskaldt når du skal begynne å steke. Sett stekeovnen på 125 grader.
Gni kjøttet inn med salt og pepper, skrell hvitløken og del feddene i strimler som du stikker inn i små lommer på kjøttet.  Gjør det samme hvis du har frisk rosmarin, bruker du tørket rosmarin, strør du den over steken. Legg lammelåret på en rist stikk inn steketermometer i den tykkeste delen av låret, men pass på at spissen på termometeret ikke kommer i kontakt med ben. Sett risten i stekeovnen med en langpanne under og hell ca. 1 liter vann i langpannen. Du kan legge et par gulrøtter i biter og en løk i båter i langpannen hvis du vil, men det er ikke nødvendig. La steken stå i 1,5 - 2 timer eller til termometeret viser 68 - 70 grader, da er steken rosa i midten, ved 76 grader er den gjennomstekt.
Ta steken ut av stekeovnen, pakk den inn i folie og la den hvile til grønnsakene og sausen er ferdig.
Mens steken står i ovnen klargjør du grønnsakene, 

DU TRENGER:

1-2 rødløk i båter
2-3 gulrøtter
1 stor fenikkel i båter
2-3 beter (jeg har brukt hvit og  gul)
1 tykk skive rotselleri i staver
6-8 små tomater

Øk temperaturen på stekeovnen til 220 grader. Rens og del opp grønnsakene, legg grønnsakene untatt tomatene i en ildfast form. Ringle over en god olje, strø på salt og pepper og gjerne et krydder som timian eller provencekrydder. Vend rundt på grønnsakene slik at det blir olje og krydder på alle bitene. Sett formen i stekeovnen, vend på grønnsakene av og til og la dem stå i ca. 25-30 minutter. Når det er ca. 10 minutter igjen av tiden, legger du i tomatene. Kjenn med en kakepinne eller en spiss kniv om grønnsakene er ferdig. Vil du, så kan du også ha poteter i formen sammen med grønnsakene.


                                                                       RØDVINSSAUS:

Lag sausen nesten ferdig mens steken står i ovnen, resten gjøres mens grønnsakene blir bakt.

Du trenger:
1 finhakket sjalottløk
1-2 ss godt smør
Ca. 3 dl rødvin
Ca. 3 dl silt kraft fra steken
1 laurbærblad
1 ss soyasaus
1 klype sukker
1-2 ts maizenna utrørt i litt kaldt vann

Surr den hakkede sjalottløken i smør til den blir myk og blank. Tilsett rødvin og laurbærblad og la dette koke til det er redusert til bortimot halvparten.  Sil sausen og ha den tilbake i kasserollen igjen. Tilsett kraft fra steken, soyasaus og la sausen koke sakte opp igjen. Tilsett maizenna og smak til med salt, pepper og litt sukker.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar