fredag 13. oktober 2017

Oksegryte i ovn med kantareller



Dette er den perfekte søndagsmiddag på en hustrig høstdag enten du skal lage middag til to eller mange, for når du først har fått alle ingrediensene i gryten, lager den seg selv i stekeovnen. Denne gryten er laget med oksekjøtt, men har du tilgang på viltkjøtt passer det veldig godt til en slik gryte. Kjøtt, løk, bacon og sopp kan stekes opp på forhånd, så da er det bare å putte alt i gryten og sette den i stekeovnen. Kantareller stekes helt til slutt og strøs over ved servering.


DU TRENGER TIL 5-6 PERSONER:

Ca. 1,2 kg høyrygg av okse uten ben
Ca. 200 gr bacon i biter
Ca. 200 gr sopp i skiver eller biter (aroma eller shampignon)
Smørstekte kantareller, så mye du vil, skal strøs over ved servering
3 - 4 løk i tynne skiver
3-4 gulrøtter i skiver
2 persillerøtter i skiver
1 tykk skive sellerirot i terninger
3 fedd finhakket hvitløk
2 ss tomatpure
3-4 dl rødvin
1 stort eller 2 små laurbærblader
1-2 ts timian
Ca. 4 -5 dl kraft/fond
Salt - pepper
Smør/olje til steking
2-3 dl kremfløte
1-2 ts maizenna (kan sløyfes) 


 Start med å dele kjøttet i passende biter  ca. 3x3 cm og stek de raskt i smør/olje på stekepannen. Stek bacon og løk sammen med hvitløk. Ha alt i en stor gryte med lokk som du kan sette i stekeovnen, kok gjerne ut stekepannen med vann slik at du får med all smaken og bruk det i gryten. Til slutt surrer du alle grønnsakene i litt olje/smør sammen med tomatpure og heller det i gryten også. Ha på rødvin og kraft slik at det står nesten kant i kant med innholdet i gryten. Tilsett krydder og laurbærblad, men vær litt forsiktig med saltet da bacon og kraft /fond avgir salt. La gryten få et oppkok før du legger på lokk og setter gryten i stekeovnen på nederste rille ved 120 grader. Nå kan gryten stå slik i 2 -3 timer. Ta gryten over på komfyren og smak til med mere krydder, og tilsett kremfløten. Synes du gryten er for tyntflytende kan du røre ut litt maizenna  i litt av kremfløten og tilsette det i gryten. Gi gryten et oppkok til slutt.  Denne velduftende og smakfulle gryteretten serveres med hjemmelaget potetmos og et dryss av smørstekte kantareller.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar