lørdag 1. april 2017

Boller med mandelkrem


Boller er den baksten som "alle" liker, det er smaken, konsistensen og ikke minst duften av ferskt bakverk som gjør boller så uimotståelig. Søt gjærbakst er ikke noe hastverks arbeid, bolledeigen trenger både kjærlighet og tid, tid til elting, heving, utbaking og heving igjen, men så får vi lønn for strevet når bollene ligger der og det er bare å forsyne seg.


DU TRENGER:

Ca. 900 gr hvetemel
5 dl lunken melk
1 egg
30 gr gjær
150 gr sukker
2 ts kardemomme
1/2 ts salt 
150 gr smør
1 sammenpisket egg til pensling 
Grovhakkede mandler til å strø oppå

MANDELKREM:

100 gr kransekakemasse
2 store ss mykt smør
1 ss sukker
2 ss sammenpisket egg (bruk litt av det egget som skal brukes til pensling)



Rør ut gjæren i melken. Bland alle ingrediensene untatt smøret i bakebollen til kjøkkenmaskinen og la den få jobbe i 8 - 10 minutter. Tilsett så smøret i terninger mens maskinen går på middels hastighet. Når alt smøret er eltet inn i deigen skal deigen være smidig og slippe kanten på bakebollen. Dekk deigen med plast og sett den på et lunt sted til heving til deigen har ca. dobbelt størrelse og det tar ca. 1 1/2 time. Mens deigen hever lager du mandelkremen. Riv kransekakemassen grovt på et rivjern, bland den sammen med smør, sukker og sammenpisket egg. Ta den ferdighevede deigen ned på bakebordet, del den i to og kjevle ut til en rektangulær leiv på ca. 45 - 50 cm. Bre halparten av mandelkremen på halvdelen av leiven og bre den andre halvparten over. Kjevle lett over den sammenbrettede deigen og skjær i remser på ca. 2 cm bredde som du tvinner og snurrer sammen til en knute. Gjør det samme med den andre halvdelen av deigen. Sett knutene på bakepapirkledd stekebrett og dekk til med et klede og sett til etterheving i ca. 35 - 55 minutter. Pensle bollene med sammenpisket egg og dryss over grovhakkede mandler. Stek bollene ved 200 grader i ca. 8 -10 minutter til de er pent og jevnt brune. Avkjøles på rist.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar