mandag 24. april 2017

Grove nistebrød


I dag har jeg bakt et nytt brød og grunnoppskriften er fra et danskt matblad, da jeg ikke hadde alle ingrediensene som var i oppskriften har jeg byttet om litt.  Brødene ble ekstra gode å tygge da de inneholder masse frø, de ble saftig og fint å skjære pene skiver av, faktisk uten en eneste smule. Et fantastisk godt brød til frokost og fabelaktig i nistepakken.  Dette er en bakst over to trinn, slik at du legger i bløtt korn og grovt mel natten over.


DU TRENGER TIL TRINN 1:

50 gr knuste linfrø
80 gr solsikkefrø
80 gr gresskarkjerner
80 gr kruskakli (i oppskriften 80 gr havrekli)
70 gr havregryn
150 gr grov sammalt hvete
300 gr grov rug
Ca. 9 - 10 dl varmt vann

TIL TRINN TO TRENGER DU:

50 gr gjær
2 ts salt
1 ss mørk sirup
250 gr fullkorn hvetemel
Ca. 650 gr hvetemel
Ca. 7 -8 dl lunkent vann


Bland sammen alle ingrediensene til trinn 1. i bakebollen og rør godt sammen, dette blir en tykk grøt. Dekk bakebollen med plast og legg et klede over. Det med plasten er viktig, da det ellers vil bli en hard skorper på deigen. La denne blandingen stå natten over. neste dag rører du ut gjæren i litt av det lunkne vannet og heller det i deig 1. Nå lar du kjøkkenmaskinen gå på sakte fart mens du tilsetter resten av ingrediensene, juster med mel/vann til du har en fin passe fast deig som er litt "klissete". Øk farten på kjøkkenmaskinen og arbeid deigen i 8 - 10 minutter. Dekk bakebollen med plast og sett til heving på et lunt sted. Deigen skal heve til ca. dobbelt størrelse, det tar godt og vel 1 time. Ha mel på bakebordet og hell deigen på melet, del deigen i tre like deler og arbeid hver del godt og form til  jevne brød som legges  i bakepapirkledde brødformer.  Sett formene til etterheving i ca. 30 - 40 minutter. Pensle brødene med vann og strø på frø eller havregryn alt etter hva du har. Stek brødene på 210 grader i 20 minutter, senk varmen til 190 grader og stek videre i ca. 40 minutter. Avkjøles på rist. Disse brødene er fine å fryse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar