fredag 10. oktober 2014

Høstgryte med lam og kantareller



Hva er vel bedre enn en deilig gryte som står på ovnen og sprer gode dufter ut i rommet, jeg er svak for grytemat og jeg er veldig svak for lammekjøtt, så da  kombinerer jeg like så godt disse to.
I denne gryten kan du bruke lammekjøtt av bog eller steik, du kan kutte kjøttet i biter eller gjøre slik som jeg har gjort i dag, skjære "skav" av en halvfrossen stek. Noen av de store matforretningene selger også ferdig skav av fårekjøtt. Får du ikke kjøpt kantareller der du bor, kan du bruke en annen sopp. Som tilbehør smaker det veldig godt med en selleri/potetmos, men poteter passer også godt, og gjerne rørte tyttebær.


DU TRENGER TIL TO PERSONER:

300 - 400 gr lammekjøtt uten ben
Ca. 200 gr kantareller 
6- 8 sjalottløk i båter
1 1/2 dl hvitvin
2 - 3 dl creme fraiche (jeg brukte den lette varianten)
1 - 2 dl matfløte
1-2 ts ripsbærgele eller rognebærgele (kan sløyfes)
1/2 ts timian
1/2 ts rosmarin
Salt - pepper
Smør til steking


Kutt kjøttet i passende terninger, eller skjær tynt skav av en stek som er halvfrossen. Skavet skjærer du tynt slik som reinskav.
Rens soppen, del den i biter hvis den er stor, og rens og del sjalottløken.
Begynn med å ha en god klatt smør i stekepannen, la smøret bli varmt, og stek raskt kjøttet. Stek litt kjøtt av gangen, slik at stekepannen ikke blir avkjølt og kjøttet får fin farge. Ha kjøttet i en gryte/kasserolle etter hvert som det er ferdig, kok ut stekepannen med litt vann, og hell utkoket fra stekepannen i gryten med kjøttet.
Stek kantarellene lett i smør og det samme gjør du med sjalottløken.
Kok ut stekepannen, sett gryten på middels varme, hell på hvitvin, creme fraiche og krydder. La gryten småputre over svak varme, den er ferdig etter kort tid, men blir bare bedre hvis den får stå og småputre på ovnen. Tilsett matfløte og rør ut maizenna i litt av fløten. Smak til med krydder, ripsgele, salt og pepper.


SELLERI OG POTETMOS:

Ca. 200 gr sellerirot 
5 - 6 poteter
Ca. 3 dl melk
Ca. 3 ss smør
Salt - pepper

Skrell selleri og poteter, skyll og del i biter. del gjerne selleri i mindre biter enn poteten, den trenger ofte litt lengre koketid. Kok potet og selleri helt mør i vann UTEN salt. Tøm av vannet når potet og selleri er kokt, la de dampe litt av seg og mos godt. Tilsett smør og melken litt av gangen mens du rører/moser godt, tilsett så mye melk at du får en fast fin mos. Smak til med salt og pepper.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar