lørdag 31. august 2013

Aprikos og nektarinmarmelade


 Når så fine faste solmodne aprikoser bokstavelig talt ligger og smiler til meg i kurven sin i butikken må jeg bare ta de med. Ferske aprikoser kan brukes til mange gode matretter som en dessert, til fyll i en fruktpai eller en kake, og ikke minst til marmelade som jeg har valgt å bruke aprikosene til.
Denne marmeladen er nydelig til en fromasj eller panna cotta og helt fortreffelig til en ostebit. 

DU TRENGER:
:
350 gr ferske aprikoser uten skinn og stein
450 gr nektariner uten skall og stein
150 - 200 gr sukker
1 - 1 1/2 dl hvitvin (eller eplejuice)
1 vaniljestang
4 - 6 kardemommefrø
1 toppet ts gelatinpulver
Ca. 2 ss presset sitron


Dypp aprikosene i kokende vann et par minutter og så over i iskaldt vann, så løsner skinnet på aprikosene og du kan dra det lett av. Del de skinnfrie aprikosene i biter, skrell og del nektarinene i små biter. Legg all frukten i en kasserolle sammen med hvitvin, hel kardemomme og halvparten av sukkeret. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene og ha både frø og resten av vaniljestangen i kasserollen sammen med frukten. Kok opp på middels varme og la marmeladen stå og småkoke til frukten er mør. Smak om den er søt nok underveis, hvis ikke så tilsett mere av sukkeret
Min teori er at fruktsmaken kommer bedre frem og smaken på marmelad og syltetøy blir
mye bedre når du bruker så lite sukker som mulig. Bruk sitronsaften og litt av marmeladen til å løse opp gelatinpulveret og tilsett det helt til slutt.
Det du ikke bruker av marmeladen med det samme, kan fryses ned i små glass eller plastbeger så har du litt på lur til en senere anledning.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar