Brød med kesam blir ekstra saftige, og sammen med krydder og urter er dette her er et smakfullt og nydelig brød som passer ekstra godt til supper og salater, det er også kjempegodt til ost. Du kan bruke andre krydder eller urter enn det jeg har brukt, men denne kombinasjonen med fenikkelfrø og koriander er veldig god. Av denne porsjonen kan du bake to brød i små brødformer eller du kan gjøre som jeg har gjort her, brukt en rund kakeform.
DU TRENGER:
50 gr gjær
5 dl lunkent vann
1 ts salt
1 ts sukker
2 dl kesam
2 ss god olivenolje
3 dl sammalt fin rug
Ca. 10 dl hvetemel
1 1/2 dl solsikkefrø
1 1/2 dl gresskarkjerner
2 ts fenikkelfrø
2 ts korianderfrø
2 ss smeltet smør
Ca. 1 stor ss flaksalt
2 - 3 ss finhakkede friske urter
Rør ut gjæren i det lunkne vannet, tilsett olje, salt og sukker. Knus krydderet i en mortel eller bruk en flaske til å knuse krydder med og bland det i deigen, og så rører du inn melet sammen med gresskarkjerner og solsikkefrø. Tilsett litt mere mel hvis deigen virker veldig løs, men den skal være litt løs. Dekk til deigen med plast og la den heve ca. 30 minutter på et lunt sted. Ha godt med mel på bakebordet og hell den ferdighevede deigen ned på melet. Elt godt sammen deigen til en stor rund kake, som du legger i en godt smurt rund kakeform eller du kan dekke formen med bakepapir. Pensle kaken med smeltet smør og strø over flaksalt. La brødet få etterheve i ca. 15 - 20 minutter. Strø over finhakkede urter av det du har, jeg brukte gressløk, persille og timian.
Stek brødet ved 220 grader i ca. 30 - 35 minutter. Brødet skal være pent gyldenbrunt på toppen. Avkjøles på rist.
Nam. Dette så godt ut :-)
SvarSlettJa herlig brød, også fantastisk til salat og suppe
SvarSlett