mandag 12. august 2013

Havrebrød med solsikkekjerner


Det er viktig med et mettende og godt brød til frokosten eller nistepakken, et sunt og næringsrikt brød med grovt mel som holder deg mett utover en lang arbeidsdag eller gjennom skoledagen. I tillegg bør brødet være enkelt å bake slik at man ikke synes at brødbaking er et ork, men at man heller får lyst til å finne frem bakebollen.

TIL 3 BRØD TRENGER DU:

650 gr hvetemel
200 gr sammalt fin rug
200 gr sammalt grov hvete
300 gr havregryn
100 gr solsikkekjerner
Ca. 1,2 l lunkent vann
1 liten ss salt
4 ss olje
2 ss honning (kan bruke 2 ss sirup i stedet)
50 gr  gjær


Har du en stor kjøkkenmaskin så bruk den, bruker du håndkraft får du arbeide deigen så mye du orker. Sett  bakebollen på kjøkkenvekten og nullstill etter hver melsort du veier opp.
Vei opp alle melsortene i bollen untatt solsikkekjerner, sett bakebollen på plass i kjøkkenmaskinen og tilsett salt. Bruker du tørrgjær tilsetter du den i melet, bruker du ferskgjær rører du ut den i noe av deigvæsken. La maskinen gå mens du tilsetter væske, begynn med den væsken du har rørt ut gjæren i.
Tilsett honning og olje sammen med deigvæsken. La maskinen gå for sakte fart mens du tilsetter væske og solsikkekjernene til slutt, det er ikke sikkert du trenger all deigvæsken. La maskinen gå med  høyere hastighet 5-6 minutter tilslutt. Deigen skal være smidig og passe fast. Dekk med plast og la deigen heve  1 - 1 1/2 time.

 

Ta deigen ned på bakebordet, bruk litt mel hvis den er litt løs og klebrig, men prøv å ikke arbeide inn mere mel, bruk heller godt med mel på hendene, del deigen i 3 emner, kna hvert emne og rull ut til tre brød som legges i smurte eller bakepapirkledde former. Etterheve i 15 - 20 minutter. Steke ved 220 grader i 35 - 40 minutter.
Lurer du på om brødene dine er nok stekt, kan du kakke lett på siden eller under brødet med knoken, hører du en litt hul lyd er brødet ferdigstekt.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar