tirsdag 17. april 2012

Oksegryte med sopp, gulrot og hele sjalottløk


En velsmakende gryte som godt kan brukes som gjestemat. Den kan lages i god tid og kan varmes opp og smakes til rett før servering. Jeg har brukt godt mørnet ytrefilet av okse, men annet kjøtt kan brukes bare det er mørt. Som tilbehør har jeg valgt mos av poteter og knollselleri, men det smaker godt med ris, potetmos eller blomkålmos.

Til 2 porsjoner trenger du:
                                                                                               
400 - 500 gr oksekjøtt
1 stor gulrot i tynne skiver
8 hele sjalottløk
10 - 12 champignong i skiver
1 stor ss tomatpure
Ca. 1 1/2  dl creme fraice
Ca. 1 1/2 dl rødvin
Ca. 1 1/2 dl røde bønner
(bønner kan sløyfes)
2 feddd finhakket hvitløk
1 laurbærblad
Ca. 1/2 ts timian
 Salt - pepper


 Kjøttet deles i passende biter og brunes lett i litt smør på stekepannen. Brun litt av gangen, slik at kjøttet ikke blir kokt, men får en lett bruning. Ha kjøttet etterhvert som det er ferdig brunet i en gryte, kok ut stekepannen med litt vann og sil det over i gryten med kjøttet. Fortsett med å steke soppen, sjalottløken og ta med hvitløken, gulrøttene helt til slutt og tomatpureen også. Ingen av ingrediensene trenger å stekes mye, det skal bare brunes lett på stekepannen. Kok ut stekepannen helt til slutt. Tilsett laurbærblad og tøm over rødvin. Ha på salt, pepper og timian.
Kok opp og la gryten småkoke over svak varme til grønnsakene er møre, tilsett creme fraiche, kok opp og smak til med mere krydder.

3 kommentarer:

  1. Veldig god oppskrift! Vi koste oss godt, og hev på litt sukkerkulør for å få en enda mer delikat farge ;-)

    SvarSlett
  2. Oppskriften var skikkelig god. Vi brukte rester av kraft og kjøtt fra gårsdagens middag og fikk utrolig gode smaker. HAdde safranris til. Nam nam...

    SvarSlett
  3. Så kjekt, ja safranris er jo veldig godt

    SvarSlett