fredag 27. april 2012

Fisk og skalldyrsuppe med chili og ingefær


En mettende og god suppe er en fantastisk gjestemat, her kan du forberede og lage maten nesten ferdig i god tid før gjestene kommer og kanskje får du mulighet til å sitte med bena høyt og slappe av en stund før gjestene ankommer. 

DU TRENGER TIL 6 PERSONER:

1/2 kg reker med skall 
Ca. 1 kilo blåskjell 
                     Ca. 300 - 400 gr fersk fisk                      
1 /2 løk
4 sjalottløk
1 purre
2 gulrøtter
1/2 persillerot
2 selleristilker
Ca. 1 neve persille
3 dl hvitvin
3 dl kremfløte 
2 dl creme fraiche
2 fedd hvitløk
1 liten eller 1/2 chili
1 1/2 ss raspet fersk ingefær
2 ss tomatpure
1 fiskebuljong terning
Ca. 2 ts karry
Salt - pepper
Litt karry paste
Saft av 1/2 citron
Olje
Litt maizenna
1/2 hakket løk, 2 fedd hakket hvitløk og litt hvitvin til koking av blåskjellene


 Begynn med å koke kraft ved å skrelle rekene, sett rekene i kjøleskapet og ha rekeskallet i en kasserolle sammen med 1 gulrot i biter, 1 løk i båter, 1/2 purre i ringer, persillerot i biter, stilkselleri i biter og persille. Slå på så mye vann at det så vidt dekker, kok sakte opp og la dette stå og småkoke i bortimot en halv time.
Sil kraften, bruk en sleiv og "press" slik at du får ut all kraften. Ta vare på kraften og kast alle restene.
Vask og rens blåskjellene godt, gi de et knips slik at du ser om de lukker seg. Hakk løk og hvitløk og surr det i litt olje i en rommelig gryte, ha i blåskjellene og tøm over en skvett hvitvin, kok opp og la blåskjellene koke til de åpner seg  (ca 4 - 5 min). Ta vare på blåskjellkraften.
Så begynner du å lage selve suppen ved å surre hakket sjalottløk og hakket hvitløk i litt olje, ha på tomatpure og la den få surre med, så tar du 1 finhakket gulrot, finhakket chili og 1/2 purre i tynne ringer og har det også i pannen sammen med løkblandingen. Så tilsetter du karry, raspet
ingefær, litt karry paste og presset citron. Ha blandingen over i en kasserolle som suppen skal lages ferdig i og tilsett ca. 3 dl hvitvin, fiskebuljong terningen, ca. 6 dl kraft fra rekeblandingen og ca. 4 dl blåskjellkraft. Har du ikke så mye kraft så tilsett vann.
La suppen koke sakte opp og la den småkoke mens du tilsetter fløte og creme fraiche.
Smak til suppen med salt - pepper og kanskje mere karry paste. Rør ut litt maizenna i en fløteskvett eller melk og jevne suppen med det. Så kan suppen hvile til du skal servere den, og like før servering varmes suppen sakte opp til kokepunktet, skjær den ferske fisken opp i små terninger og ha de i suppen mens suppen småkoker i ca 2 - 3 minutter. Jeg brukte laks og torsk, men det er en smakssak, du kan bruke den fisken du liker best. Suppen serveres
 rykende varm med noen blåskjell og reker, godt brød og hvitvin.

        

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar