mandag 9. april 2012

Blomkål og skinkegrateng


Blomkål er en god og næringsrik matvare og blir en nydelig middag sammen med skinke og en smaksrik saus. Middager der alt er i en form som kan puttes i stekeovnen, liker jeg. Mange vi ha poteter til, jeg synes det er unødvendig, men det er en smakssak. Vil du ha en ekstra god smak på sausen kan du bruke halvparten parmesan i sausen. Du kan også bruke pølser i stedet for skinke.

                TIL TO PERSONER TRENGER DU:
            
1/2 stort blomkål
1/2 l vann
Ca. 250 gr skinke
Litt ost til å strø på toppen
SAUS:
1 1/2 ss hvetemel
1 ss smør
1 dl kraft fra blomkålen
Ca. 1 1/2 dl melk
Salt  -  pepper
Litt revet muskat
Ca. 1 1/2 dl raspet ost
 

 Kok blomkålen 2 - 3 minutter, slå av vannet men ta vare på ca. 1 dl av kokevannet, skyll blomkålen i iskaldt vann slik at du stopper kokeprosessen. La blomkålen renne godt av og ha den i en ildfast form.
Smelt smøret i en kasserolle og ha i melet, rør slik at det ikke blir klumper, spe med 1 dl blomkålkraft mens du rører, så sper du med melken. La sausen koke noen minutter, smak til med salt, pepper og litt muskat, liker du ikke muskat kan du smake til med ca. 1 ts god sennep. Rør inn osten tilslutt. Kutt skinken i passende biter, og fordel den over blomkålen i formen. (Jeg hadde litt lite skinke så jeg puttet i noe biter med smaksrik pølse, det var faktisk veldig godt) Tøm over sausen, strø litt ost på toppen og sett formen inn i stekeovnen på 230 grader. Stek til osten begynner å boble, ikke for lenge da blir blomkålen for myk.



2 kommentarer:

  1. hvor kommer løken og buljongen inn i bildet? :p

    SvarSlett
  2. Beklager masse, men her har det nok sneket seg inn to ingredienser som ikke skal være med.

    SvarSlett