onsdag 4. april 2012

Rugbrød


Å bake brød selv er egentlig en grei ting, når man først begynner med brødbaking er det mindre "tiltak" hver gang, jeg vil si det er litt vanedannende, og det er greit å vite hva man spiser. Her er et godt rugbrød som er lettvint å lage, selv om det lages over to dager. Det gir fine skiver uten å drysse og er kjempegodt til nistepakken. Har du ikke helkorn hvete, kan du bruke hel rug, men da må du legge de i vann et par timer.

DU TRENGER TIL TO STORE BRØD:
Dag 1. 

5 dl sammalt grov rug
5 dl vann

Ha rugmelet i en stor bakebolle eller bruk arbeidsbollen til kjøkkenmaskinen din.
Kok opp vannet og tøm det over rugmelet mens du rører godt. Dekk bollen med plast og la den stå i romtemperatur til neste dag Ca. 10 - 12 timer.

Dag 2.

3 dl vann eller 2 dl appelsinjuce og 1 dl vann
50 gr gjær
2 ts salt
2 dl hvetekli
2 dl helkorn hvete
Ruggrøten du laget i går
Ca. 8 -9 dl hvetemel

Smuldre gjæren i bakebollen og tøm over lunken vann/juce, bruker du appelsinjuce får du en smak av appelsin på brødet, rør til gjæren er helt oppløst.
Tilsett den ruggrøten fra første dag, salt, hvetekli og helkorn. Arbeid inn hvetemelet litt etter litt til en fin og smidig deig. Juster med vann/mel tilslutt. Dekk deigen med plast og la den heve ca. 1 time på et lunt sted.
Når deigen er ferdig hevet arbeider du deigen litt på bakebordet, bruk litt mel, deigen skal være fast, men smidig. Bak ut to brød som legges i brødformer som er kledd med bakepapir eller godt smurt.
Lag noen snitt med en skarp kniv eller en skalpel. La brødet etterheve til de hekker opp til kanten av formen og vel så det, pensle med melk eller vann og strø med litt rugmel.
Stekes på nederste rille i stekeovnen ved  200 grader i ca. 50  - 60 minutter. Avkjøles på rist.

2 kommentarer:

  1. Syns dette ser ut som et veldig godt brød :) Men lurer på hvor lenge du etterhever? Og om det er mulig å erstatte hvete helkorn med noe annet?

    SvarSlett
  2. Ja dette er et godt brød, etterheves i ca. 20 - 30 minutter på et lunt sted.
    Du kan sikkert bruke grov sammalt hvete, jeg har ikke prøvd det selv, men det skulle ikke være noe i veien for at det skulle gå greit.
    Ha en fin dag hilsen Synne

    SvarSlett