Søk i denne bloggen

fredag 11. oktober 2013

Høstsuppe med lammekjøtt



Hva er vel bedre enn en varm suppe på en kjølig høstdag, det er mat som virkelig varmer. Suppe er lettvint og enkel mat som kan lages dagen i forveien og varmes opp når familien kommer hjem og  skal ha middag i full fart, ingen behøver å vente på maten når suppen er laget på forhånd, den er ferdig mens bordet dekkes. I en suppegryte kan du putte det meste av det du har i kjøleskapet, men siden det er tid for lam i butikkene lager jeg suppe med lam og høstens grønnsaker i dag. Jeg har brukt gule erter, de bør helst legges i bløt kvelden i forveien, dette glemte jeg, men la ertene i bløt om morningen og de fikk ligge til utpå ettermiddagen. Jeg kokt ertene i en kasserolle for seg selv og de trengte ikke så veldig lang koketid - så det går an å gjøre det på den måten også, men det er best om de får ligge natten over.


TIL 4-5 PERSONER TRENGER DU:

800 - 1000 gr lammekjøtt m/bein
4-5 store poteter i biter
4-5 gulrøtter i skiver/biter
1/2 kolrabi i biter
2 stk. persillerot
1 purreløk i skiver
2 vårløk i skiver
Ca 1/2 rotselleri i biter
Ca. 1/2 l kålhode i små biter
Knapt 2 dl gule erter
Salt og pepper
Finklippet persille


 Legg kjøttet i en stor gryte og slå på vann til det så vidt dekker kjøttet. Kok opp og skum av slik at du får en fin og klar kraft før du tilsetter litt salt. Kok til kjøttet slipper benet, det tar ca. 1 time, da tar du kjøttet opp av gryten og legger det på et fat. Så  siler du kraften, vasker kasserollen hvis den er brun av kjøttet rundt kantene, og tømmer den silte kraften tilbake i kasserollen. Tøm av bløtevannet på ertene, hell de i en liten kasserolle, fyll på rent vann, og sett de til koking, koketiden avhenger av tiden de har ligget i vann, så etter 40 - 50 minutter ta opp en ert og tygg,  jeg synes ertene er best når de har aldri så lite tyggemotstand.  Skrell og del opp grønnsakene, begynn med de grønnsakene som trenger lengst koketid som selleri, kålrabi, persillerot og gulrøtter og fortsett med kålhode og poteter. Purreløk og vårløk kan tilsettes like før suppen er ferdig, de trenger bare et par minutters koketid. Fyll på mere vann hvis suppen blir for tykk. Mens suppen koker skjærer du kjøttet i små biter, kjøttet tilsettes i suppen like før den er ferdig sammen med ertene, (slå bort kokevannet fra ertene). Smak til med salt og pepper og dryss over finklippet persille. Suppen serveres kokende varm med flatbrød eller godt brød.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar