lørdag 23. februar 2013

Oksegryte med eple


 Jeg har alltid brukt mye epler i forskjellige matretter, men aldri i en gryterett tidligere. Jeg må innrømme at jeg var litt spent på resultatet, men det var helt uten grunn. Gryten ble velsmakende og med en aldri så liten syrlig smak som faktisk var litt pikant.

DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

400 - 450 gr ytrefilet av okse
6-8 sjalottløk
Ca. 8 - 10 sopp (valgfri)
1 stor ss tomatpure
Ca. 2 dl matfløte
Ca.  1 dl vann
1 toppet ts maizenna
1 Maggi Fond Cup oksebuljong (eller en annen type fond)
1/2 - 3/4 eple i tynne båter
Salt - pepper 
Olje/smør til bruning
Jeg brukte også 1 ts Brimi suppekrydder, men du kan erstatte det med for eks. provencekrydder eller litt timian og paprikapulver.


 La kjøttet ligge fremme på kjøkkenbenken en liten time før du begynner å tilberede maten. Begynn med å rense soppen og del den i skiver. Legg soppen på tørr panne og stek de først uten smør eller olje slik at alt vannet som er i soppen fordamper, Tilsett litt olje/smør og stek de lett, de behøver ikke være så brune. Ha soppen over i en gryte, ha mere smør/olje i stekepannen, del sjalottløken i to på langs og la den få surre til den begynner å få farge før du legger den i gryten sammen med soppen. Del kjøttet i passende biter og brun de lett i smør/olje, brun i flere omganger, slik at kjøttet blir lett brunet og ikke kokt. La tomatpureen få surre med i den siste omgangen med kjøtt, ha alt over i gryten med de andre ingrediensene og kok ut stekepannen med ca. 1 dl vann, tøm dette i gryten. Sett gryten på platen, tilsett buljong og matfløte og kok sakte opp på middels varme. Tilsett krydder og la gryten få småkoke i ca. 10 - 15 minutter. Rør maizenna ut i litt matfløte eller vann og rør det inn i gryten. Eplet vaskes godt og deles i tynne båter som tilsettes når det er ca. 5 minutter igjen av koketiden.
Smak til gryten med mere krydder, og litt mere matfløte hvis den virker for tykk.
Serveres med potetmos, søtpotetmos, sellerimos ellr ris.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar