fredag 8. februar 2013

Fastelavn boller


Med fastelavn på søndag, er det lov å "fråtse" i boller av alle slag, i dag skal jeg bake noen med krem og noen med vaniljekrem - og noen med litt bringsbærsyltetøy i tillegg.  Å bake boller er skikkelig koselig, det blir en herlig duft i huset av kardemomme og fersk gjærbakst, og er bollebaksten riktig vellykket er det med en viss stolthet du kan se ut over et brett fullt av nydelige nystekte varme hveteboller. Denne oppskriften her gir ca. 20 boller, og helt nederst ser du hvordan jeg har laget vaniljehjerter av samme bolledeig.

 DU TRENGER :

Ca. 1,3 liter hvetemel
Knapt 1 dl sukker
1 egg lett sammenpisket
100 gr smør i terninger
Ca. 4 dl melk
50 gr gjær
1 - 2 ts kardemomme
Sammenpisket egg til pensling


Lunk melken til den er "fingervarm", rør gjæren ut i ca. halvparten av melken, pass på at melken ikke er for varm, det er bedre at den er i kaldeste laget. Ha nesten alt melet, sukker og kardemomme i bakebollen, bruker du kjøkkenmaskin lar du den gå på lav hastighet og tilsetter den væsken som du har rørt ut gjæren i, sammen med det lett sammenpiskede egget. Tilsett så resten av deigvæsken og juster med mel mens kjøkkenmaskinen går og la den gå i ca. 5 minutter. Nå tilsetter du smøret i terninger mens maskinen går på middels hastighet, når alt smøret er arbeidet godt inn i deigen lar du maskinen gå til deigen slipper bakebollen og er jevn og glatt.  Dekk bakebollen med plast og sett den på et lunt sted slik at deigen får heve. Deiden skal heve til minst dobbelt størrelse og det tar ca. 1 - 1 1/2 time. Ta deigen ned på bakebordet og la den hvile i noen minutter før du knar deigen lett igjennom. Del deigen i passe store emner til boller, og trill ut fine jevne boller. Vil du heller ha hjerter, trykker du ut hjerter slik som vist nedenfor, eller gjør som jeg, ja takk begge deler.
Bollene settes på plate, dekkes med et klede, etterheves på et lunt sted, pensles med sammenpisket egg og stekes ved 180 grader i 10 - 12 minutter. Avkjøles på rist.


VANILJEHJERTER:

Kjevle deigen ut til en jevn leiv ca. 1 cm. tykk. Lag merker med en hjerteform på den ene halvdelen av leiven.

 
Legg en klatt vaniljekrem midt på hvert hjerte, og brett den andre halvdelen av leiven over, så stikker du ut hjerter helt igjennom begge delene av leiven med vaniljekremen i mellom.


Legg hjertene på bakepapirkledd stekeplate og la de etterheve, pensle med sammenpisket egg og stekes ved 180 grader i ca 10 - 12 minutter. Avkjøles på rist.


Disse hjertene ble faktisk kjempegode og en litt annerledes bollebakst, det at de er fyllt med vaniljekrem gjør de ekstra spesielle.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar