mandag 18. februar 2013

Kyllingfilet med syltet rødløk, sopp og hvitvinskrem


En herlig kyllingrett som vi fikk servert sist vi var i Provence, og som vanlig var det en kjempehyggelig kokk som mer enn gjerne ga fra seg oppskriften.
Denne kyllingretten er ingen heksekunst å lage, og passer ypperlig til gjestemat. Både  hvitvinskremen og syltet løk kan lages ferdig på forhånd og varmes opp før servering, veldig greit å slippe å stå lenge over grytene rett før gjestene kommer.

TIL TO PERSONER TRENGER DU:

2 kyllingfileter
Smør/olje til bruning
Ca. 3-4 dl sopp, gjerne blandet
4 store poteter
1 - 2 ss smør
1/2 dl melk

SYLTET RØDLØK:

1 stor rødløk i tynne skiver
1 ss smør
1-2 ss honning eller sukker/sukrin
1 1/2 dl balsamicoeddik
Salt - pepper

Begynn med løken, den kan lages i god tid før den skal serveres.
Ha løk og smør i en kasserolle og la løken surre til den er blank. Tilsett honning/sukker og slå på 1 dl balsamico, la løken småkoke i ca 10 - 15 minutter med  lokket på kasserollen. Pass på å røre rundt av og til. Tilsett resten av balsamicoen og kok uten lokk i ca 15 minutter. Smak til med salt og pepper. Legg på lokk og la løken stå til du skal varme den opp like før den skal serveres.
Rens og stek soppen i smør olje, den kan også stekes i god tid, men er best nystekt.
Hvitvinskremen lages ferdig mens rødløken står og putrer.


      HVITVINSKREM:

1/2 finhakket løk
Ca. 1 ss smør
3 ss klippet persille
3 dl hvitvin
2 dl matfløte
2 eggeplommer
Salt - pepper

Ha løken i en kasserolle sammen med smør og klippet persille og la det surre til løken blir blank. Tøm på hvitvin og la den koke inn til nesten halvparten. Tilsett matfløte. Rør sammen de to eggeplommene og ta litt av den kokende vin/fløteblandingen og bland inn i eggeplommene, rør godt slik at det ikke klumper seg, så heller du eggeblandingen opp i kasserollen mens du rører kraftig og passer på så det ikke koker. Nå tykner kremen fort og skal ikke koke mere.

Potetene kokes og moses grovt med en gaffel og tilsettes 1 - 2 ss smør og 1/2 dl melk som røres lett inn i de moste potetene,  det skal tilsettes så mye smør og melk at potetene så vidt henger sammen, smak til med salt og pepper.
Kyllingfiletene brunes raskt i smør/olje på stekepannen, legges over i et ildfast fat, settes i stekeovnen på 200 grader og etterstekes 18 - 20 minutter etter hvor store de er.
Legg et par store skjeer med de grovmoste potetene i en dyp tallerken, legg over kyllingfilet i skiver, så sopp og syltet løk. Legg hvitvinkremen rundt de moste potetene.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar