lørdag 16. februar 2013

Kuvertbrød


Bak noen lekre små kuvertbrød, putt de i fryseren og ha en overraskelse neste gang du serverer suppe eller salat. Disse kuvertbrødene er enkle og raske å lage, og smaker nydelig.


 DU TRENGER:

50 gr gjær
100 gr smør
Ca. 5 dl melk
2 dl vann
1 ts salt
1 ss honning, sukker eller sukrin
1 egg
150 gr sammalt hvete
2 dl   5 - kornblanding (se tips)
1 dl kesam eller yoghurt
8 - 900 gr hvetemel
Egg til pensling
Frø til å strø over
(Tips: Du kan bruke 2 dl blanding av solsikkefrø, grov rug, linfrø, havregryn istedet for 5-korn blanding)


Hell 5-korn blandingen i en skål/bolle, kok opp de 2 dl med vann og tøm vannet over 5-korn blandingen, la det stå til det er nesten kaldt. Smelt smøret over svak varme, tilsett melken og rør ut gjæren i denne blandingen hvis du bruker ferskgjær, pass på at blandingen ikke er for varm.  Ha ca. halvparten av melet i bakebollen sammen med tørrgjær hvis du bruker det. Tilsett salt, honning/sukker og 5-korn blandingen. Pisk sammen egg og yoghurt/kesam og tilsett det i deigen. Rør godt, bruk helst kjøkkenmaskin og la den gå mens du tilsetter melk/smør blandingen og mere mel. Juster med melet slik at det blir en deig med fin konsistens, og la maskinen gå 5-8 minutter.
Dekk bakebollen med plast og sett deigen til heving på et lunt sted og la den heve til dobbelt størrelse (ca. 1 time).
Ta deigen ned på bakebordet og trill ut pølser som du former til en knute. Sett knutene på bakepapirkledd stekeplate og la de etterheve. Pensle med sammenpisket egg og strø med frø. Jeg har blandet sammen sesamfrø og valmuefrø.
Stekes ved 220 grader i 10 - 12 minutter. Avkjøles på rist.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar