torsdag 11. juni 2015

Smoothie på rester + andre tips til restemat


Det å kaste mat er igrunnen en litt "dum uvane" og kanskje også litt "makelighet", vi tenker oss ikke godt nok om og kanskje mangler vi ideer til hva vi kan bruke de forskjellige restene til. .Jeg har flere ganger på bloggen min skrevet om at vi burde bli flinkere til å ta vare på maten vi kjøper og å gjøre oss nytte av rester. For det meste er det fullt brukbar og god mat det vi kaster.


 Denne smoothien er laget av diverse rester som de fleste av oss har i kjøleskapet, pluss litt eplejuice.


DET JEG HAR BRUKT I DENNE SMOOTHIEN ER:

1 overmoden banan
1 litt skrukkete eple
Siste slanten av gresk matyoghurt ca. 1 dl
Siste slanten av vaniljeyoghurt ca. 1/2  dl
1/2 mango frosset i biter  (fra tidligere)
1 neve havregryn
Ca. 1 ss  blåbærmarmelade uten sukker (liten rest)

Kutt bort det som er mørkt og bløtt på bananen, del resten i biter og ha det i blenderen. Tilsett de frosne mangobitene og resten av de restene du har, samt havregryn og litt juice. Kjør til alt er blitt en fyldig og fin smoothie. Jeg har brukt eplejuice, men du kan bruke andre typer juice, eller bruk lettmelk.


Har du flere litt skrukne epler så bruk de i en wok, i en gryte eller på frokostgrøten/frokostblandingen. Bananer som har fått brune flekker kan brukes i en banankake eller de kan kuttes i biter og fryses, bare skjær bort det som er brunt og bløtt. Frosne bananer er supert i smoothie, det samme er små rester av mango eller ananas, frys i biter og lag smoothie. Du er langt på vei til 5-om-dagen med en slik smoothie. Små rester av spinat eller ruccola er supert å bruke i en smoothie, og de smaker godt i en wok. En wok er forøvrig en glimrende måte å bruke rester på og blir en god og næringsrik middag.
Alle brødskalker og rester av baguetter og focaccia kan du kutte i biter og putte i frysen til du har så mye at du kan lage krutonger og hvordan du lager supergode knasende sprøe krutonger finner du her
Ellers er Pytt-i-panne, lapskaus og supper fine måter å bruke rester på. Små rester av fløte og rømme som du ser går ut på dato før du rekker å bruke det opp, kan fryses og brukes senere i supper eller sauser. Kesam, yoghurt og cottage cheese kan fryses og er flott å bruke i brødbakst eller hjemmebakte rundstykker.
Koker du for mye spaghetti eller pasta så bruk restene i en suppe, i en wok, en makaroniform i ovnen, i en salat eller i en gryterett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar