mandag 4. august 2014

Energibrød av spelt med nøtter og linfrø


Dette er et brød med masse smak, og det er litt søtt i og med at det inneholder både honning og tyttebærsyltetøy. Brødet er nydelig på smak og er veldig fint å skjære skiver av, smuler ikke i det heletatt og er fantastisk godt til en kraftig ost, men også godt med annet pålegg. Jeg brukte tyttebærsyltetøy med svært lite sukker, og synes brødet ble søtt nok alikevel. Brødet har lang hevetid i og med at det brukes kald deigvæske, og lite gjær.


TIL ETT BRØD I 1,5 LITERS FORM TRENGER DU:

2 dl havregryn
5 dl siktet spelt
1 dl knuste linfrø
1 dl rosiner (kan sløyfes)
1 dl grovhakkede hasselnøtter
20 - 25 gr gjær
1 ts salt
4 dl skummet kulturmelk
1 ss honning
2 ss tyttebærsyltetøy (helst syltetøy med lite sukker)


Bland sammen alt det tørre untatt rosiner og nøtter i bakebollen.  Rør ut gjæren i litt av melken. La kjøkkenmaskinen gå mens du tilsetter melken, den oppløste gjæren, honning og tyttebærsyltetøy. La maskinen arbeide på middels styrke i minst 7 minutter. Tilsett rosiner og nøtter og la maskinen gå i et par minutter til. Sett bakebollen tildekket med plast på et lunt sted til heving, det tar omtrent 5 timer alt etter hvor varmt det er på kjøkkenet ditt. Synes du det går for sent, så sett bollen med deig i nærheten av en varmekilde som nær  komfyren når du lager mat, eller i nærheten av et kjøkkenlys som for eks. overlyset på  kjøkkenbenken, men ikke la varmen komme for nær bollen med deig.
Ta deigen ned på melet bakebord når den er ferdig hevet (dobbelt størrelse), kna lett og form til 1 brød. Legg brødet i bakepapirkledd brødform og sett til etterheving ca. 30 minutter.
Stek ved 200 grader i ca 50 - 60 minutter. Avkjøles på rist.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar