fredag 3. januar 2014

Restelag på julematrester


Uansett hvor godt vi beregner innkjøpene blir det noe julemat igjen til etter jul og nyttår. Egentlig så begynner jeg å bli litt lei av julematen nå og ønsker å begynne med den vanlige "hverdagskosten" igjen, men jeg hater å kaste mat, så alt som ikke kan fryses må nyttes i en eller annen form.


Nå er det veldig mye av julematen som kan brukes i forskjellige retter, det gjelder å være litt kreativ.
Men det aller greieste og hyggeligste er å plukke frem det du har av rester fra kjøleskapet og få en oversikt, så anretter du det meste pent på fat eller trefjøler på kjøkkenbenken, pynter litt med det du har i frukt og grønnsakskuffen og inviterer noen venner til kvelds, og mens praten går i hyggelig selskap, forsvinner det meste av julematrestene.


Ellers så kan du bruke de forskjellige julerestene slik:
Røkt laks er fin å bruke i en pai, eller bruk resten av gravlaks eller røkelaks til middag sammen med varme poteter og flatbrød, eller lag dillstuede poteter, det er nydelig til røkt eller gravet laks eller ørret  
 
DILLSTUEDE POTETER TIL 4 PERSONER:

6-8 poteter
1 - 1 1/2 dl finhakket dill
Lag hvit saus av:
1 ss smør
2 ss hvetemel
Ca. 4 dl varm melk
Salt - pepper 
Litt muskat
 
Lag hvit saus ved å smelte smør og rør inn hvetemelet, spe med den varme melken litt etter litt, rør kraftig så unngår du klumper. Smak til med salt, pepper og litt muskat. Del potetene i terninger eller skiver og ha potetbitene i den varme sausen, la det hele få et oppkok og tilsett den hakkede dillen.

Spekemat smaker nydelig som middag sammen med en varm grønsakssalat, og alle osterester kan fryses og brukes senere til pizza eller sauser.  


Alle harde oster som edamer, sveitser osv. kan raspes, fryses og brukes i matlaging som topping på forskjellige retter og på pizza. Myke oster er gode i sauser og de fleste kan fryses i korte perioder, særlig blåmuggost egner seg godt som smakstilsetning i sauser.


Har du hjemmelaget pålegg som rull eller hodesylte, er det kjempegodt å bruke i pytt i panne, det gir retten en spennende smak.
Ribberester er nydelig å lage lapskaus på, eller bruk restene i en omelett eller en grønnsaksuppe.


Rester av juleskinke og julepølse smaker nydelig i en omelett eller en pai, skinkerestene kan brukes i en wok også, her er det bare å bruke fantasien. Tørt brød er supert å lage krutonger av. Har du på rikelig med krydderurter, blir det som snaks. Julebrød skjærer jeg i tynne skiver og putter i brødristeren, det smaker utrolig godt med en god ost og en kopp te.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar