fredag 10. januar 2014

Godt brød


Det dufter sååååå godt, og det smaker aldeles nydelig - ja jeg snakker om nystekt hjemmebakt brød - ingen ting kan friste mere enn den. For å få gode brød trenger du litt tid, det er ikke så mye arbeid, men egentlig mest dødtid og venting. Så har du en dag med andre gjøremål i heimen, forsøk disse brødene her, det ferdige resultater vil være lønn for både tid og arbeid. Det blir 3 store brød av denne porsjonen og de lages i to trinn.

TRINN 1.

2 1/2 dl kokende vann
250 gr hel rug
100 gr solsikkekjerner
50 gr sesamfrø
50 gram linfrø
50 gr hisjefrø (kan sløyfes)
Tøm det kokende vannet over frøene og la blandingen stå i 2 timer og gjerne lengre

TRINN 2.

9 dl - 1 l lunkent vann
150 gr fin sammalt rug
150 gr grov sammalt rug
Ca. 1, 2 kg hvetemel
1 god neve havregryn
1 pakke tørrgjær
4 ss olje
2 ts salt


Bland det grove melet, olje, salt, gjær og det meste av hvetemelet i bakebollen sammen med de oppbløtte kornene og det meste av det lunkne vannet. La kjøkkenmaskinen gå i 5-8 minutter og tilsett mere mel og vann til du har en jevn fast deig. La kjøkkenmaskinen gå enda i noen minutter til du ser at deigen slipper bakebollen. Dekk bakebollen med plast og sett til heving på et lunt sted ca. 1 1/2 time. Ta deigen ned på melet bakebord, del den i tre emner som du knar lett. La emnene ligge på bakebordet i 15-20 minutter før du former emnene til brød som du legger i bakepapir eller smurte brødformer og setter til etterheving en halv times tid. Du kan pensle brødene med vann eller melk og strø med frø før de stekes, men det er ikke nødvendig.
Stek brødene ved 220 grader i 40 minutter, senk varmen til 190 grader og stek i 10 minutter til.


5 kommentarer:

  1. Kan blandingen stå over natten? Mvh Mariann

    SvarSlett
  2. Ja, den kan stå over natten. Ha en fin dag hilsen Synne

    SvarSlett
  3. Takk skal du ha, Så kjempegodt ut og skal prøves neste helg:-)

    SvarSlett
  4. Har forsøkt å finne hel rug i mange butikker nå, uten hell. Hvor kan jeg kjøpe det?

    SvarSlett
  5. Har kjøpt hel rug på Meny og i helsekostbutikkene. Du kan bruke helkorn hvete hvis du ikke finner hel rug, det tror jeg skal gå greit. Det er litt fortvilende av og til, de store kjedene får stadig mere ferdigmat av ymse kvalitet, men det blir mindre og mindre av gode råvarer. Ha en fin helg hilsen Synne

    SvarSlett