torsdag 29. mars 2012

Solskinnsboller


Solskinnsboller - myke med kanel og sukker i svingene og med nydelig vaniljekrem i midten. Solskinnsboller hører liksom påsken til, deilig til en kaffekopp i solveggen eller i nistepakken på fjellet. Solskinnsbollene kan bakes i god til og puttes i fryseren, og de smaker like deilig når du tar de opp fra fryseren.

                   TIL SOLSKINNSBOLLER TRENGER DU:                  

1/2 l melk
1 1/2 dl sukker
1 egg
50 gr gjær
2 ts kardemomme
130 gr mykt smør
Ca. 600 gr hvetemel
Brunt sukker og kanel
Vaniljekrem
Egg til pensling
Melisglasur


 Lunk melken og ha halvparten av melken i bakebollen og rør gjæren ut i melken, pisk egget sammen med den andre halvparten av melken. Ha sukker, og kardemomme i bakebollen, sammen med melk/eggblandingen og melet litt etter litt. Elt godt, bruk kjøkkenmaskin hvis du har det og tilsett mere mel hvis det er nødvendig. Tilsett det  myke smøret i små biter helt til slutt mens du elter og elt helt til alt smøret er eltet godt inn i deigen.
Dekk til deigen med plast og sett den på et lunt sted til heving i ca. 30 - 40 minutter.
Ta deigen ned på bakebordet når den er ferdighevet og elt den lett. Del deigen i to emner og kjevle ut hvert emne til et rektangel, dryss over brunt sukker og kanel og rull sammen og skjær i skiver som settes på bakepapirkledd eller godt smurt stekeplate. Etterhev i ca. 30 minutter. Lag en grop i hver bolle og legg på 1 ss vaniljekrem.
Stekes midt i ovnen på ca. 200 grader i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.
Du kan bruke ferdig vaniljekrem, men vil du lage vaniljekren selv, er det enkelt og mye bedre.


 TIL VANILJEKREM TRENGER DU:   

1 vaniljestang
2 1/2 dl fløte
2 1/2 dl melk
4 eggeplommer
90 gr sukker
40 gr maizenna.

Del vaniljestangen og skrap ut frøene, ha frø og selve vaniljestangen i en kasserolle og tøm over melk og fløte. Varm dette til kokepunktet, trekk det tilside og la det stå og syde i ca. 10 minutter og ha i sukkeret slik at det smelter.
Pisk sammen eggene og rør maizennamelet inn i eggeplommene. Varm opp melkeblandingen til kokepunktet igjen, men det skal ikke koke. Øs en øse av den varme melkeblandingen over eggeplommene mens du pisker godt, ta vaniljestangen ut av melkeblandingen og  tøm så eggeplommeblandingen tilbake i kasserollen mens du rører kraftig, varm opp til kokepunktet under stadig røring, men vaniljekremen må ikke koke. Pisk/rør til du får en glatt vaniljekrem.


Egentlig skal det være melisglasur på soskinnslbollene, jeg synes de er best uten, men det er en smakssak. Gode er de uansett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar