torsdag 15. mars 2012

Kuvertbrød med grovt mel


Det er koselig å ha hjemmebakte kuvertbrød å sette på bordet når man har gjester, og baker du med grovt mel blir det et smakfullt og godt brød. Bak små brød i forskjellige fasonger, passelig til å legge på hver tallerken eller i en liten kurv. Når du først er igang med å bake er det lurt å bake så mange at noen kan puttes i fryseren. Av denne porsjonen får du ganske mange, det spørs hvor store du lager de.

                                              TIL KUVERTBRØD TRENGER DU:
                      
50 gr gjær
4 ss olje
2 ts. salt
2 ss honning
300 gr sammalt rug
300 gr hvetemel
200 gr fullkorn hvete
Ca. 1 dl hele linfrø
Ca. 4 1/2 dl vann 


Rør gjæren ut i lunkent vann (fingervarmt), tilsett olje, honning, salt og melet litt etter hvert. Juster med vann eller mel, slik at deigen blir smidig, men ikke for fast. La deigen heve tildekket med plast på et lunt sted, du kan godt sette bollen med deig på badet, men ikke på badegulvet. Når deigen er hevet til ca. dobbelt størrelse, tar du deigen ned på bakebordet og knar den lett, tilsett mere mel hvis det trengs. Del i små emner og trill ut små brød i forskjellige fasonger, her er det bare å la fantasien råde.
La brødene få etterheve på bakeplaten, lag snitt med en skarp kniv, pensle med egg og strø med frø eller havregryn. De lange stengene har jeg strødd med flaksalt, de er kjempegode til salat.
Stekes ved 200 grader i ca. 20 - 25 minutter til de er pent brune.
Avkjøles på rist.

   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar