tirsdag 13. mars 2012

Kumquatmarmelade med krydder og sjokolade


Man må lete lenge etter slike venner som kommer på besøk medbrakt en stor pose herlige vitaminbomber av noen citrusfrukter - så her skal det lages marmelade. Kumquat egner seg godt til marmelade og blir fast og smakfull uten så mye sukker og det liker jeg. Aller best blir marmeladen når man tilsetter litt krydder med den smaken man liker best. Kumquatmarmelade har en litt bittersøt smak, og er en delikatesse til ostefatet, er også god på rundstykker eller boller og til enkelte kjøttretter.
I og med at jeg fikk så mye av den nydelige frukten laget jeg to forskjellige typer marmelade.

Til kumquatmarmelade trenger du:
Ca. 1 1/2 kg kumquat
2 lime
1-2  stjerneanis
2 ss honning
1 -2 ts ferskrevet ingefær
200 - 250 gr sukker
Ca. 1 1/2 dl vann


Kumquat skal brukes slik den er uten å skrelles, så halvparten delte jeg i to, tok ut det meste av stenene og malte de på kjøttkvern,  den andre halvparten skar jeg i helt tynne skiver. Stenene legges i en klut som snøres sammen og får koke med i marmeladen. Del lime i fire båter og skjær båtene i tynne skiver som haes sammen med kumquat i kasserollen.
Tilsett vann og krydder, kok i ca. 30 minutter så tilsetter du honning og sukker. Smak på marmeladen, tilsett mere sukker hvis du synes det er for lite søtt. La marmeladen bli kald før du har den over på små glass eller små plastbokser, den holder seg et par uker i kjøleskapet, men veldig grei å putte i frysen.


Den andre porsjonen med marmelade har samme innehold, men uten anis og ingefær, istedet brukte jeg 2 vaniljestenger, en liten klype chiliflak og mørk sjokolade.
Bruk samme fremgangsmåte som ovenfor.
Når marmeladen er ferdigkokt får den kjølne
litt før den fylles over på små glass eller plastbokser og mens marmeladen er varm, putter du små biter av mørk sjokolade i glasset. Den varme marmeladen gjør at sjokoladen smelter litt i det ytterste laget og blander seg litt inn i marmeladen, men det meste av sjokoladen blir som biter i marmeladen. Utrolig godt på blåmuggost.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar