lørdag 25. februar 2012

Appelsinblomst


Herlig varm nystekt hvetebakst og en god kopp kaffe eller varm sjokolade det er akkurat det som skal til på en gråkald dag. Disse her smaker av kardemomme og appelsin en perfekt kombinasjon.
Så er bakelysten tilstede er det bare å hente frem bakebollen og sette i gang med bakingen.


Av denne porsjonen blir det 12 - 14 stykker, og du trenger:

  80 gr smør
25 gr gjær
2 1/2 dl melk
1/2 ts salt
3 ss sukker
1 1/2 ts malt kardemomme
Ca- 7 dl hvetemel

FYLL:
1 dl appelsinmarmelade
                                               
PYNT:
                     Egg til pensling                        
Perlesukker


 Smelt smøret og tøm over melken slik at den blir lunken, kjenn med en finger. Rør ut gjæren i melken og tilsett salt, sukker, kardemomme og mesteparten av melet.
Arbeid deigen godt sammen med hendene eller bruk en kjøkkenmaskin til deigen er smidig og slipper bakebollen. Dekk deigen med plast og sett den til heving på et lunt sted i ca. 30 minutter.
Ta deigen ut på bakebordet, strø på litt mel og kna deigen lett før du kjevler den ut til en leiv på ca. 30 x 55 cm. Smør appelsinmarmelade på leiven og rull den sammen fra langsiden. (Ikke smør appelsinmarmelade helt ut i kanten på den langsiden som blir ytterst når du ruller deigen sammen).
Begynn fra den ene kanten og klipp to dype snitt fra oversiden med 1 cm. mellomrom, men ikke klipp helt igjennom deigen, ved det tredje snittet klipper du helt i gjennom. Nå har du en bolle med to klipp oppå, legg bollen på stekeplaten og klem den ned på sidene. Fortsett slik til du har "klippet" hele rullen.


 Etterhev i ca. 30 min, pensle med egg og strø med perlesukker. Stek ved 225 grader i 8 - 10 minutter. Avkjøles på rist. Skulle det bli noen til overs går det greit å putte de i frysen.

                                                                              

1 kommentar:

  1. Desse såg utruleg lekre ut:o) Trur eg må prøve desse neste gang det vert gjærbakst i heimen!! Alltidt spennande med gjærbakst forma på nye måtar:o)

    SvarSlett