lørdag 18. februar 2012

Bollefest


 Med denne bolleoppskriften får jeg alltid vellykkede boller, myke, luftige og med en smak av kardemomme som jeg elsker. Oppskriften har jeg brukt i mange, mange år - hvor mange vet jeg faktisk ikke, men tror helt fra den gangen man bakte boller til barnebursdag og til loddsalg for musikkorpset.  Nå er den fremme igjen, noen ting blir aldri avlegs.

Til denne bolleporsjonen trenger du:

                                100 gr smør                              
1 egg
1/2 l melk
50 gr gjær
1 ts salt
2 ts kardemomme
1 dl sukker
Ca. 1 1/2 l hvetemel
Sammenpisket egg til pensling


Smelt smøret, hell i melken og la det bli fingervarmt. Smuldre gjæren i bakebollen og rør gjæren ut i litt av væsken. Bland sammen alt det tørre og tilsett vekselvis melblanding og deigvæske sammen med egget. Arbeid deigen godt enten med kjøkkenmaskin eller hendene, deigen skal være fast og smidig. Tilsett mere mel hvis du synes deigen er for løs, men det er bedre deigen er litt løs enn at den er for fast. Sett deigen til heving på et lunt sted tildekket med plast.


 Når deigen har ca. dobbelt størrelse, tar du deigen ned på bakebordet og knar den lett. Rull en tykk pålse og del opp i bolleemner, rull ut bollene og sett de på smurt eller bakepapirkledd stekeplate. La bollene etterheve. Stekes ved ca. 225 grader i 8 - 12  minutter. Bollene skal være gyldne, men gjennomstekte. Avkjøles på rist. Når bollene er helt avkjølt, kan de deles på midten og fylles med krem og bringebærsyltetøy. Melisdryss til pynt og så kan bollefesten begynne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar