lørdag 2. desember 2017

Goro (uten kjevling)


Julekaker er tradisjon og goro er en av våre eldste og mest tradisjonsrike julekakene. Kaker stekt i jern som goro og krumkaker er de julekakene som har lengst røtter her i landet, sammen med kaker stekt i smult. Goro lages egentlig med deig som skal kjevles og skjæres ut i ruter som passer til gorojernet, men kan også lages med røre som legges i gorojernet slik som man gjør med krumkaker.
Kakene ble riktig så gode på smak, pene å se på, og det er lettvint. Kakene er ganske skjøre, så de må behandles med forsiktighet, men ellers så er dette en både god og fin julekake.


DU TRENGER:

3 egg
170 gr sukker
170 gr smeltet smør
170 gr potetmel
140 gr hvetemel
2 dl kremfløte
1/2 ts kardemomme
Finrevet skallav 1/2 sitron
1 ss konjakk (kan sløyfes)


Smelt smøret og la det kjølne mens du pisker egg og sukker til eggedosis. Pisk kremfløten stiv. rør det smeltede smøret inn i eggedosisen og deretter den stivpiskede kremfløten. Bland kardemomme og revet sitronskall inn i hvetemelet og sikt hvetemel og potetmel i røren. Vend dette forsiktig inn med en slikkepott. Bruker du konjakk, tilsettes den sammen med smøret. Varmopp gorojernet og smør med smør eller formfett hvis det er nødvendig. Legg en liten spiseskje i hvert kammer i gorojernet, press igjen jernet og stek til kakene er gylne. Kakene flyter sammen når de stekes, så når du tar de ferdigstekte kakene ut av jernet må du legge de på en skjærefjøl og bruk en skarp kniv til å skjære kakene fra hverandre og skjære ren kantene. Det er viktig at ette gjøres mens kakene er helt varm ellers vil de brekke. Legg de renskjærte kakene på rist og la de bli helt avkjølt før de legges i boks eller glass.


1 kommentar: