onsdag 14. desember 2016

Frokostrundstykker med rug og frø


Dette er rundstykker bakt med rug og frø, rundstykkene er riktig noe å sette tennene i og fantastisk god på smak, slik som bakst med masse korn vanligvis blir. Dette er rundstykker som man kan kose seg med til frokost og som metter godt. Rundstykkene er bakt i to trinn, det behøver du ikke, men baksten sitter mye bedre sammen når det gjøres på denne måten, og jeg synes det blir bedre smak på baksten også. Jeg bruker ofte rugflenger som jeg kjøper på helsekostbutikker i stedet for havregryn, men det er en smakssak. I stedet for å rulle rundstykker som jeg synes er slitsomt, har jeg kjevlet deigen ut til en tykk leiv og stukket ut rundinger, det er raskt, lett og du får fine jevne rundstykker.


DU TRENGER:

TRINN 1.

100 gr  rugflenger eller havregryn
70 gr solsikkefrø
40 gr knuste linfrø
3 dl kokende vann

TRINN 2.

500 hvetemel
150 gr sammalt grov rug
150 gr sammalt fin rug
1 ts salt
1 ss honning
50 gr gjær
Ca. 4 dl lunkent vann
Litt olje på toppen


Bland sammen alle ingrediensene til trinn 1. i en skål eller bolle og hell over kokende vann. La dette stå 1 times tid eller over natten, det må i hvertfall stå til blandingen blir nesten kald.
Ha ingrediensene til trinn to i bakebollen, rør ut gjæren i litt av vannet, og hell det i blandingen sammen med frøblandingen. La kjøkkenmaskinen gå på lav fart til alt er blandet til en glatt og fin deig, juster med mere mel eller vann hvis du synes du trenger det. La deigen gå i maskinen i 8 - 10 minutter til slutt. Ta litt olje på fingrene og smør deigen oppå så sitter ikke plasten fast i deigen når den er ferdighevet. Dekk bakebollen med plast og sett den på et lunt sted til heving.
Ta deigen ned på melet bakebord og kna den lett i gjennom slik at du får en jevn og god deig og lag en avlang leiv som du kjevler ut til ca. 3 cm tykk. Stikk ut rundinger i den størrelsen  som du vil ha rundstykkene i. Deigen er lett å kjevle så dette er en rask og lett måte å lage fine rundstykker på. Vil du kan du lage litt pynt slik som jeg har gjort her, da bruker du deigrester som du kjevler tynt og stikker ut små hjerter eller stjerner. Pensle rundstykkene med egg, pensle det lille hjertet som du har stukket ut med egg, hell frø på et fat eller skål og dypp den siden av hjertet som er penslet med egg i frøene og legg de deretter på rundstykket. Jeg har brukt valmuefrø, solsikkefrø og gresskarkjerner. La rundstykkene etterheve og stek de ved 200 grader i ca. 10 - 12 minutter. Avkjøles på rist.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar