mandag 5. desember 2016

Aniskringler


Her kommer oppskriften på aniskringler som er noe av det beste som jeg baker til jul og til andre høytider ogaå. Oppskriften har jeg hatt siden jeg var ganske ung, og jeg har fått den av en dame som var vår nabo en gang i tiden. Den gang lød oppskriften slik: mel til passende deig og deigen lages som en vanlig gjærdeig. Siden har jeg bakt disse nydelig små kringlene titt og ofte, og de er alltid vellykket. Nå har jeg laget en oppskrift som kan brukes også av de som ikke baker så ofte og er mere usikker på for eks. melmengde.


DU TRENGER:

Ca. 1, 2 kg hvetemel
80 gr gjær
8 dl H-melk
1/2 ts kardemomme
3 ts hel anias
200 gr margarin
220 gr sukker
1 egg til pensling


Smelt halvparten av smøret og tilsett melken, når dette er passelig fingervarmt, rører du ut gjæren i denne vesken. Ha mesteparten av melet, krydder og sukker i bakebollen og spe med melkeblandingen. Tilsett mere mel slik at du får en passe fast deig. La kjøkkenmaskinen gå på lav hastighet og tilsett resten av smøret i små biter. La maskinene gå helt til alt smøret er arbeidet inn i deigen. Dekk bakebollen med plast og sett den på et lunt sted til heving, det tar ca. 1 times tid. Ta deigen ned på melet bakebord og kna den litt. Del i emner som trilles til fingertykke lengder og knyttes til små kringler. Legg kringlene på bakepapirkledd stekeplate og la de få heve litt. Pensle kringlene med sammenpisket egg, og stek de ved 200 grader i 10 - 12 minutter. Avkjøles på rist.
Kringlene er aller best nystekte, så jeg anbefaler å putte de i fryseren og lune de litt i stekeovnen før de skal spises. Smaker himmelsk med smør og brun ost eller syltetøy.


1 kommentar: