onsdag 6. mars 2013

Lasagne


Lasagne er middagen som aldri går ut på dato, det er den matretten som vi tyr til rett som det er når vi går tom for ideer. Skal du lage mat til mange, er lasagne et ypperlig valg, godt, mettende og den kan forberedes i god tid. Det er ikke vanskelig å lage lasagne fra bunnen av, jeg har aldri laget frediglasagne, men etter å ha lest på en pakke i butikken, tror jeg at det er like raskt å lage den selv, og jeg tror nok den hjemmelagde er noe bedre også, for ikke å snakke om, vi vet hva vi spiser. Jeg var litt uheldig med min lasagne i dag, hadde litt for lite ost til toppingen, og den ble stående litt for lenge i ovnen, men bortsett fra det, smakte denne lasagnen aldeles nydelig.
Mange synes det er vanskelig å lage den hvite sausen når de skal lage lasagne fra bunnen av, jeg skal lage en fremgangsmåte som er enkel å følge slik at du får saus som er fløyelsmyk og uten klumper. Denne hvite sausen her er også en hvit grunnsaus som brukes til frikaseer, fiskeboller, fiskegrateng og mange andre matretter, så det er egentlig nyttig å kunne lage en glatt og fin hvit saus.

DU TRENGER TIL 3-4 PERSONER:

KJØTTSAUS:
600 gr kjøttdeig eller karbonadedeig
Olje/smør til steking
1 stort fedd hvitløk
1 stor løk
1 stor ss tomatpure
1 stor boks (800 gr) knuste hermetiske tomater
1 ts salt
Litt pepper
2 ts tørket meriam eller oregano
Liten klype chilipulver
1/2 ts spisskummen

OSTESAUS:

40 gr smør
40 gr hvetemel
3-4 dl kokende varm melk
ca. 1 ts. salt
Litt pepper
Litt raspet muskatt
Ca. 230 gr raspet hvit ost

6 lasagneplater


Formen jeg har brukt er 23 x 23 cm
Lag først kjøttsausen ved å brune kjøttdeigen i litt olje/smør slik som du gjør når du lager pizza.
Tilsett tomatpure, løk og hvitløk og la det surre med. Tilsett krydder, litt salt og pepper. Tøm over de hermetiske tomatene og la kjøttsausen få koke over svak varme i ca. 8 - 10 minutter. Kjøttsausen kan godt stå en stund før du skal bruke den.
Så lager du den hvite sausen slik:
Ha melken du skal bruke i en kasserolle og la den bli kokende varm, pass på så den ikke koker over. Ta den litt tilside for platen, men prøv å holde den varm. Smelt smøret i en tykkbunnet kasserolle over svak varme, bruk helst en kasserolle med slippbelegg. Når smøret er nesten smeltet, strør du på melet mens du rører med en god sleiv eller visp, og da skal det se slik ut:


Så tømmer du ca. 1 dl av den kokende melken i smør/melblandingen mens du rører rundt hele tiden, og du rører videre til alt er helt glatt og som en tykk klump, så gjør du det samme en gang til mens du rører og rører slik at alt er silkemykt, glatt og helt uten klumper. Som du sikkert har forstått er det røringen som er viktig her, og at melken er varm.


Dette gjenntar du helt til du har en glatt, men tykk saus. Jeg brukte nok ca. 3 1/2 dl av melken, kanskje du må bruke litt mere. Og når sausen er ferdig skal den se ut som bildet under.


La sausen småkoke i 7 -8 minutter og smak til med salt og pepper.
Når sausen er ferdigkokt, tilsetter du 2/3 av den raspede osten, resten skal være på toppen av lasagnen. Varm opp sausen slik at osten smelter.

Legg 1/3 av kjøttsausen i bunnen av lasagneformen, så tar du 1/3 av ostesausen over kjøttsausen og så et lag med lasagneplater, så kjøttsaus og så ostesaus igjen før et lag med lasagneplater til. Kjøttsaus og ostesaus på toppen med et lag raspet ost over.


Stek lasagnen midt i ovnen ved 180 grader i ca. 25 - 30 minutter. Pass på så du ikke gjør som meg og får en lasagne som ble i bruneste laget på toppen.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar