lørdag 16. mars 2013

Appelsinmarmelade med gulrøtter


Dette vil jeg si er solskinn på glass med en fantastisk deilig smak av både appelsiner og gulrøtter.
En marmelade som lyser opp på frokostbordet og er like god til både fint og grovt brød - dette er påskemarmeladen fremfor noen.

  DU TRENGER:

5 appelsiner
500 gr grovrevne gulrøtter
1 stor kanelstang
1 cm tykk skive ingefær
Ca. 300 gr sukker
1 dl vann
Saft av 1 liten sitron
2 - 3 plater gelatin eller
gelatinpulver



 Begynn med å skrubbe appelsinene godt i varmt vann. Skrell to av appelsinene med potetskreller slik at ingen ting av det hvite blir med, og ta vare på skrellet, så skreller du bort det hvite som er igjen på de to appelsinene. Skrell resten av appelsinene slik at ingen ting av det hvite på skallet blir tilbake, bruk en skarp kniv så går det greit.
Skallet av de to  appelsiner legger du i en kasserolle med nok vann til å dekke skallene, kok opp og kok skallene i ca. 20 minutter. Tøm av vannet, skyll godt i kaldt vann, skjær skallene opp i små biter og legg bitene til side.

 
Appelsinene skjæres i biter og legges i en kasserolle sammen med 1 dl vann, sitronsaften, kanelstangen og ingefærskiven, kok opp og la koke mens du skreller og rasper gulrøttene.
Putt de raspede gulrøttene i kasserollen sammen med appelsin og la dette stå og småkoke i ca. 40 minutter. Ta ut kanelstang og ingefærskiven, men ta vare på disse. Nå bruker du en blender eller en stavmikser og kjører marmeladen glatt, ha marmeladen tilbake i kasserollen igjen, putt oppi kanelstangen og ingefærskiven sammen med sukkeret og kok opp, rør rundt og la marmeladen småkoke til alt sukkeret er oppløst.
Nå legger du i de små bitene av appelsinskallet du har lagt til side. Kok opp og la marmeladen koke noen minutter. Hvis du synes det er greit med marmelde som er litt tynn, bruker du marmeladen slik som den er nå, men jeg liker at den er litt mere fast, så jeg bruker gelatin, men her kan du også bruke Jam syltepulver eller noe lignende, men gjør du som jeg og bruker gelatin gjør du slik:
Legg gelatinplatene i rikelig med kaldt vann og la de ligge minst 10 minutter, la de renne av og legg de i en liten kasserolle sammen med ca. 1/2 dl vann og varme opp  (ikke koke) til gelatinen er helt smeltet, så rører du gelatinblandingen inn i marmeladen mens den er varm. Øs marmeladen opp på varme glass og kos deg med en nydelig marmelade.
Har du ikke oppbevaringsplass til syltetøy kan marmeladen fryses.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar