fredag 22. mars 2013

Kalkunfilet med tyttebærsaus og sprøstekt sopp


Kalkun og kylling er mager og næringsrik mat nydelig på smak og er en råvare som er veldeg lett å variere. Helstekt kalkunfilet er en enkel rett å tilberede og vanskelig å ikke lykkes med. For å få en rikere smak på kalkunfileten bruker jeg å lage en krydderrøre som jeg smører fileten med i flere omganger under stekingen. I tillegg fant jeg en oppskrift på en tyttebærsaus som jeg fikk lyst til å prøve, den ble kjempegod og anbefales på det varmeste.

TIL 4 PERSONER TRENGER DU:

Kalkunfilet på ca. 700 - 750 gr
Smør til bruning

KRYDDERRØRE:

1 stor ss mykt smør
Littt salt og pepper
1 toppet ts god sennep 
1 ss ketchup
1 fedd finhakket hvitløk 
Noen dråper presset citron
1/2 ts timian
1/2 ts paprikapulver
Litt honning (kan sløyfes)

Tørk av kalkunfileten og la den ligge fremme på kjøkkenbenken minst 1/2 time før den skal tilberedes. Sett stekeovnen på 150 - 160 grader.
Ha smør på stekepannen, vent til det blir nøttebrunt, strø litt salt på fileten og legg den på stekepannen og brun den raskt på alle kanter og legg den så i en liten langpanne eller en ildfast form.
Rør sammen alle ingrediensene til krydderrøren og smør inn kalkunfileten med røren på alle sider. Sett steketermometer inn i den tykkeste delen av fileten og sett formen inn i stekeovnen. Når steketermometeret viser 68 - 70 grader er fileten perfekt, og det tar ca. 45 - 60 minutter. Mens fileten steker, smører du på av krydderrøren flere ganger helt til alt er oppbrukt.


Når steketermometeret viser riktig temperatur tar du kalkunfileten ut av stekeovnen og pakker den inn i et dobbelt stykke al-folie.
Ta vare på kraften som blir igjen i formen, den er fin å bruke i sausen.

TYTTEBÆRSAUS:

3 store ss tyttebærsyltetøy
2 ss worchestersaus
2 ss god sennep (ikke pølsesennep)
2 ss presset citron
1 ss soyasaus
3 dl kremfløte (eller matfløte) 
Salt - pepper

Bland alle ingrediensene utenom soyasaus og fløte og gi det et oppkok, spe med fløte og tilsett soyasaus. La sausen koke til den tykner. Sil stekeskyen fra formen og spe sausen med den.
Synes du det blir en veldig fet saus, kan du bruke matfløte eller melk og fløte.
Pakk ut kalkunfileten og skjær den i fine skiver som legges på tallerkener sammen med sprøstekt sopp, tyttebærsaus og gjerne andre grønnsaker eller en salat.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar